ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >
Dorsz po tajsku
Dla 1 osobyCzas przygotowania: 40 minutCzas gotowania: 10 – 15 minut
Składniki:
200 g wypatroszonego dorsza2 szalotki lub 1 średnia czerwona cebula pokrojone w piórka2 ząbki czosnkuSok z 4 limonek2 czerwone papryczki chili pokrojone w paseczki z pestkami2 łyżki sosu rybnegoPół pęczka posiekanej świeżej kolendry1,5 do 2 cm korzenia imbiru pokrojonego w paseczkiKiełki słonecznika
Przygotowanie:
Zrób marynatę. Do miski wlej sok z limonek, wrzuć chili, dodaj sos rybny, posiekaną kolendrę i imbir. Wszystko wymieszaj.
Z folii aluminiowej przygotowuj kieszonkę do upieczenia dorsza. Odetnij kawałek folii, który jest ponad 2 razy dłuższy niż ryba. Złóż folię na pół. Zawiń szczelnie dłuższe boki i dół kieszonki, aby został otwór na włożenie do środka ryby i marynaty. Pamiętaj, folia nie może być dziurawa.Włóż część marynaty do kieszonki równo rozprowadzając. Na nią wsuń dorsza i na wierzch ułóż resztę marynaty. Wlej sok z marynaty do środka.
Zamknij szczelnie kieszonkę.
Rybę piecz 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Gotowe! Podawaj w zamkniętej kieszonce – z ryżem jaśminowym lub dzikim i udekorowane kiełkami słonecznika.
Bon Appetit!
Rady:
Limonki najpierw roluj po blacie dłonią, a potem pokrój na ukos. Łatwiej będzie wycisnąć z nich sok.
Jeśli nie lubisz ostrych potraw, papryczkę chili zastąp słodką papryką w proszku.
Imbir najłatwiej obrać łyżeczką do herbaty.
Dorsza w kieszonce możesz też upiec na grillu lub patelni grillowej zamiast piec go w piekarniku.
Stek z łososia z sosem szczawiowym i plackami ziemniaczanymi
Dla 4 osób:Czas przygotowania: 25 – 30 min
Składniki:
4 steki filetowanego łososia bałtyckiego1 cytryna1 limonkaKolorowy pieprz4 duże ziemniaki3 jajkaMąkaCurry, chilli lub słodka papryka1 cebula pokrojona w piórka1 posiekany czosnekPół pęczka posiekanej natki pietruszki3 szalotki pokrojone w drobną kostkę20 - 40g masła100 g posiekanego szczawiu (przy braku świeżego – szczaw może być ze słoika)Posiekane świeże liście bazylii lub estragonuPół szklanki białego wina2 -3 łyżki śmietanySól
Przygotowanie:
Rybę włóż do miski i skrop sosem z cytryny.Następnie za pomocą tarki do cytrusów (zesterem) zetrzyj skórkę z połowy cytryny i limonki. Posyp rybę. Dopraw rybę kolorowym pieprzem i solą.Posiekane liście świeżej bazylii (lub estragonu) dodaj do miski z sokiem i delikatnie obtocz w tym rybę. Włóż do lodówki na 15 – 20 minut.
Ułóż steki na rozgrzanej grillowej patelni. Najpierw grilluj od strony skórki.
Zacznij robić placki ziemniaczane. Zetrzyj do miski ziemniaki na dużej tarce. Wstaw miskę do lodówki na 20 minut. Dodaj curry/ kolendrę/ odrobinę chili lub słodkiej papryki (wg uznania) oraz piórka cebuli, siekany czosnek i natkę pietruszki. Do oddzielnej miski wbij 3 jajka w całości i roztrzep za pomocą widelca, do uzyskania jednolitej masy. Dodaj 3 płaskie łyżki przesianej mąki. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Nakryj ziemniaki folią tak, by nie dostawało się do środka powietrze.
Usmaż placki na maśle, na bardzo rozgrzanej patelni. Wyjmując placki, odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podgrzej patelnię i wrzuć odrobinę masła (20 - 30 gramów). Podsmaż szalotki na wolnym ogniu przez 2 - 3 minuty. Do szalotek dorzuć szczaw. Dolej pół szklanki białego wina. Dodaj 2 - 3 łyżki śmietany. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Intensywnie wymieszaj, aby sos się nie zważył.
Serwuj placka ziemniaczanego na talerzu, na nim ułóż rybę i delikatnie polej ją sosem. Obok połóż ćwiartkę cytryny. Całość udekoruj natką pietruszki.
Bon Appetit!
Rady:
Steki układaj w poprzek prążków na patelni, a potem zmieniaj stronę smażenia. Uzyskasz ładną „kratkę" na skórce rybyDzięki zafoliowaniu ziemniaków, nie będą się utleniać, czyli nie ściemnieją.
Okoń morski z burakami pod pierzynką z pistacji
Dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minut
Składniki:
5 średnich filetów z okonia morskiego1 sparzona cytryna (Skórka (zest) i sok)Kilka listków świeżej bazyliiKilka ziarenek czerwonego pieprzu2 łyżki oliwy z oliwekSól1 łyżka musztardy Dijon1 żółtko w temperaturze pokojowejPieprzOcet jabłkowyOlej słonecznikowyOliwa z oliwek4 plasterki obranego korzenia imbiru2 szalotki lub 1 czerwona cebula pokrojone w piórka2 ząbki czosnku roztartego na miazgę z soląPosiekana świeża mięta lub kolendra3 średnie upieczone buraki2 – 3 garści pistacji bez łupinRoszponka lub rukola
Przygotowanie:
Filety z okonia morskiego pokrój w równą kostkę i wrzuć do miski. Dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny, posiekaną bazylię, kilka ziaren czerwonego pieprzu roztartych w dłoniach, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli. Miskę zakryj folią i włóż do lodówki.
Przygotowuj sos winegret na bazie majonezu. Majonez możesz zrobić samemu. Do miski dodaj: musztardę Dijon, 1 żółtko, szczyptę soli, szczyptę mielonego pieprzu, ½ łyżeczki octu jabłkowego. Wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Cały czas mieszając, wlewaj małym strumieniem olej słonecznikowy, aż uzyskasz emulsję o konsystencji majonezu. Do 3 łyżek domowego majonezu dodaj posiekany imbir, szalotkę w piórkach, siekane ząbki czosnku, szczyptę soli, siekaną miętę, roztarte w dłoni ziarenka czerwonego pieprzu, 3 – 4 łyżki octu jabłkowego. Wymieszaj.
Pieczone buraki obierz ze skórki i pokrój na taką kostkę, jak rybę. Wyjmij rybę z lodówki. Przełóż do winegretu i dodaj buraki. Wymieszaj. Na talerzu ułóż roszponkę. Skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż rybę z burakami. Posyp wcześniej rozgniecionymi (nie za drobno) pistacjami. Danie wygląda i smakuje wspaniale!
Bon Appetit!