KREMOWE PLACUSZKI Z ŁOSOSIEM
Składniki:150 g mąki 0,33 złłyżeczka proszku do pieczenia 1,10 złszczypta soli 0,01 zł100 ml mleka 0,26 zł50 ml maślanki 021 zł50 g serka kremowego 1,12 złłyżka masła 0,60 złjajko 0,35 zł100 g łososia norweskiego wędzonego Fine Food 7,99 złłyżeczka kopru otartego Kotanyi 1,79 złłyżka orzechów włoskich 0,93 złłyżka kaparów 0,35 złłyżka soku z cytryny 0,94 złpapryczka chili 0,17 zł
1 cebula 0,27 złszczypta Pieprzu 0,02 zł150 ml gęstej śmietany 1,45 złgarść świeżej mięty 0,25 zł
SUMA 18,14 zł
PRZYGOTOWANIE:Do kremowego serka dodaj jajko i mieszaj za pomocą rózgi. Następnie stopniowo dodawaj mleko, maślankę, mąkę, proszek do pieczenia a na końcu koper. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy otrzymasz gęstą jednolitą masę, smaż z niej na maśle niewielkie placuszki. Gęstą śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i zmieszaj z posiekanymi kaparami, orzechami i chili. Na usmażone placuszki kładź sos śmietanowy. Podawaj z plasterkami wędzonego łososia i cebulką. Smacznego!
KURCZAK W CZERWONYM WINIE
Składniki:podwójna pierś z kurczaka 7,56 zł300 ml wytrawnego czerwonego wina 5,25 zł8 pieczarek 1,05 złmarchewki 0,27 zł2 szalotki 1,89 zł2 ząbki czosnku 0,42 złŁyżka oliwy z oliwek 0,62 zł50 g wędzonego boczku 0,99 złszczypta soli 0,01 zł
Zapiekanka ziemniaczana:100 ml mleka 0,18 zł300 g ziemniaków 0,20 zł50 ml śmietanki kremówki 1,08 złświeży rozmaryn 0,27 zł50 g tartego żółtego sera 2,61 zł
SUMA 22,49 zł
PRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki (możesz użyć do tego specjalnej tarki) i gotuj w mleku i śmietance z dodatkiem świeżego rozmarynu przez około 7 minut. Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia. Całość zalej śmietanką, posyp startym żółtym serem i zapiekaj przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Boczek pokrój w drobne paseczki, podsmaż w garnku o grubym dnie, a następnie przełóż do miseczki. Pieczarki pokrój w ćwiartki, przysmaż na odrobinie oliwy i odstaw. Na tłuszczu z boczku przysmaż kurczaka pokrojonego w kostkę i obtoczonego w odrobinie mąki, po paru minutach dodaj pokrojoną marchewkę i szalotkę, całość zalej winem i duś około 20 minut. Pod sam koniec dodaj podsmażony wcześniej boczek, pieczarki i ponownie rozmaryn. Smacznego!
MALINOWE TIRAMISU
SKŁADNIKI:300 g biszkoptów (podłużnych lub okrągłych) 6,50 zł250 g mascarpone 5,25 zł3 jajka 1,05 zł60 g cukru 0,67 złszklanka mocnej kawy 1,10 zł2 łyżki likieru kawowego 1,50 zł2 łyżki gorzkiego kakao 0,61 zł200 g świeżych malin 2, 9 złgarść świeżej mięty 0,25 zł
SUMA 19,12 zł
PRZYGOTOWANIE:Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj cukrem, dodaj mascarpone i mieszaj za pomocą miksera. Osobno ubij białka, na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj pianę z białek z jajeczną masą mascarpone. Kawę ostudź, wymieszaj z likierem i przełóż do głębokiego naczynia. W dużym głębokim naczyniu (lub w kilku mniejszych) układaj naprzemiennie biszkopty lekko nasączone kawą, krem mascarpone, maliny i szczypta kakao przesianego przez sitko. Na samej górze powinien znaleźć się krem i warstwa świeżych malin oraz mięta. Smacznego!