ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >
DOMOWE BATONIKI
Czas przygotowania: 30 minutCzas pieczenia: około 60 minut
Składniki:400 g startej obranej marchwi200 g płatków owsianych160 g migdałów160 g przesianej mąki100 g pestek słonecznika50 g sezamu50 g rodzynek50 g żurawiny200 ml płynnego miodu4 całe jaja200 ml oliwy
Przygotowanie:
Zblanszuj, obierz ze skórki i upraż migdały. Oddzielnie upraż również sezam.
Do przesianej mąki dodaj płatki owsiane, a następnie migdały oraz sezam. Mieszaj całość. Dodaj pestki słonecznika, rodzynki i żurawinę. Ponownie wymieszaj. Dodaj startą marchew.
Do oddzielnej miski rozbij 4 jaja w całości. Wlej miód i 200ml oliwy. Wymieszaj, aż otrzymasz jednolitą masę.
Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
Posmaruj formę do pieczenia odrobiną oliwy. Gotową masę przełóż do foremki. Formę włóż do rozgrzanego pieca (160°C, bez termoobiegu) na 60 - 80 minut.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ciasto ostygnie, a następnie pokrój je na kawałki przypominające klasyczne batoniki.
Bon Appetit!
RADY:
Aby zblanszować migdały, wrzuć je do gotującej się wody (minimum 1l). Migdały, które wypływają, są już gotowe. Zblanszowane migdały wyciśnij w palcach, aby pozbyć się skórki.
Jeśli jesteś alergikiem i nie możesz spożywać krowiego mleka, spróbuj zrobić mleko z migdałów. Delikatnie pokrojone zblanszowane migdały namocz przez całą noc. Zmiksuj. Przez czystą ściereczkę wyciśnij mleko migdałowe.
SERNIK CZEKOLADOWY
Czas pieczenia: 30 minutCzas przygotowania: 20 minut
Składniki:200 g czarnej czekoladywoda0,5 kg tłustego białego sera250 ml śmietany4 jaja (oddzielnie żółtka i białka)1 łyżka proszku do pieczeniakilka kawałków białej czekolady8 pokrojonych w ćwiartki truskawek2 duże garści czerwonych porzeczekduża garść jeżynduża garść poziomekcytrynalimonka110 g cukru deserowego80 g przesianej mąkisólmasło
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.Rozgnieć ser w misce. Miksując, dolewaj śmietany.
Z 4 żółtek zrób kogel - mogel. Wsyp 80 g cukru i wymieszaj, aż żółtko się wybieli. Do kogla – mogla dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas mieszając, dodaj ser ze śmietaną. Miksuj aż powstanie jednolita masa.
Mieszając, dodaj powoli rozpuszczoną czekoladę. Do 4 białek dosyp szczyptę soli i ubij. Ubite białka przełóż do masy z czekoladą i delikatnie wymieszaj.
Posmaruj masłem foremkę do ciasta i oprósz cienką warstwą mąki. Ciasto przełóż do foremki. Kawałki białej czekolady wbij w ciasto. Tak przygotowany sernik włóż do rozgrzanego pieca, 200°C bez termoobiegu lub 180°C z termoobiegiem, na 30 minut. Po wyjęciu poczekaj aż ciasto ostygnie.
Zrób zest z cytryny i limonki.
Pokrojone w ćwiartki truskawki, czerwone porzeczki, poziomki i jeżyny wrzuć do jednej miski i posyp około 30 g cukru. Skrop wszystko sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na zimny sernik wyłóż sałatkę owocową i posyp zestem z cytryny i limonki.
Bon Appetit!
RADY:
Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, na garnek z gotującą się delikatnie wodą postaw miskę. Ważne, aby miska nie dotykała wody. Czekolada ma się rozpuścić na parze wodnej. Pilnuj, aby czekolada się nie zważyła. Jeśli jednak tak się stanie, dodaj trochę śmietany lub kawy i cały czas mieszając, rozpuszczaj czekoladę na wolnym ogniu w kąpieli wodnej.
CIASTECZKA Z ZIARENKAMI
Czas przygotowania: około 60 minutCzas pieczenia: 15 - 20 minut
Składniki:150 g mąki pszennej120 g cukru trzcinowego100 g migdałów w całości lub płatków migdałowych100 g orzechów włoskich75 g mąki gryczanejwodaziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu, maku
Przygotowanie:
Len przygotuj, mocząc go w wodzie około 30 minut, aż powstanie kleik.
Następnie zrób masło migdałowe. Płatki migdałowe (lub całe migdały) rozdrobnij w mikserze. Do powstałego proszku dolej 2 łyżki wody. Ponownie zmiksuj, aż powstanie masło migdałowe. Otrzymane masło przełóż do oddzielnego naczynia.
W podobny sposób zrób masło z orzechów włoskich - bez dodawania wody.
W niewielkiej misce, wymieszaj wszystkie ziarenka. Do miski wsyp mąkę gryczaną, mąkę pszenną oraz cukier trzcinowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Wsyp do środka ziarenka. Całość połącz. Do naszych składników dodaj 2 łyżki masła migdałowego, 2 łyżki masła orzechowego, kleik z lnu oraz 4 łyżki (80 ml) wody. Całość ponownie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kolejne 4 łyżki wody.
Z powstałej masy uformuj kulę i rozwałkuj ją, formując walec o średnicy 5 – 8 cm. Zawiń w papier i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Wyjmij z lodówki. Odpakuj z papieru i pokrój na talarki o grubości 1 cm. Talarki ułóż na blasze pokrytej papierem pergaminowym i włóż do rozgrzanego piekarnika, 180°C z termoobiegiem, na 15 - 20 minut.
Bon Appetit!
RADY:
Żeby płatki migdałowe lub całe migdały oraz orzechy nie traciły aromatu i smaku, miksuj je pulsacyjnie.Upieczone ciasteczka możesz przechowywać w metalowym pudełku z pokrywką tak, aby nie nabierały wilgoci.