Przepisy z 1. odcinka "Szczypty smaku"

Szczypta smaku
Szczypta smaku

OPIS I GODZINY EMISJI ODCINKA >

SYCYLIJSKA CAPONATA I GRZANKI Z MOZZARELLĄ I PESTO

Caponata:

1 duża cebula

3 łodygi selera naciowego z liśćmi

5 łyżek oliwy z oliwek

2 bakłażany

1 łyżka kaparów

20 oliwek bez pestek

1 łyżeczka octu winnego białego

250 ml przecieru pomidorowego

szczypta płatków chilli

szczypta cukru

sól i pieprz

oliwa

Pesto:

1 pęczek natki

1 garść migdałów

1 łyżka startego parmezanu

2 ząbki czosnku

oliwa

sól i pieprz

Grzanki:

chleb razowy

mozzarella

Bakłażana pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw. Po kilkunastu minutach przepłucz i wysusz ręcznikiem papierowym. Cebulę i selera pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Po chwili dodaj pokrojone oliwki i kapary. Na drugiej dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż bakłażana. Smaż tak długo aż będzie lekko brązowy. Dodaj cebulę z selerem i wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj przez około 15 minut. Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i poczekaj aż sos lekko się zredukuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz płatkami chilli.

Natkę pokrój, zmiksuj z migdałami, parmezanem, czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą.

Kromki chleba posmaruj pesto, ułóż plastry sera i zapiecz.

GRECKIE KLEFTIKO

Caponata
Caponata

800 g jagnięciny bez kości (z udźca)

4 ziemniaki

2 cebule

3 marchewki

1 spory pomidor

4 plastry fety

4 posiekane ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

sok z 1 cytryny

3 łyżki oliwy extra vergine

2 gałązki rozmarynu

2 łyżeczki suszonego oregano

2 łyżeczki papryki ostrej

Mięso pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z posiekanymi gałązkami rozmarynu, roztartym z solą czosnkiem, oregano, ostrą papryką, winem, sokiem z cytryny i połową oliwy.

Odstaw.

Ziemniaki, cebulę, koper włoski i marchew pokrój w kostkę.

Papier do pieczenia potnij na 8 kwadratów. Na papierze rozłóż mięso i warzywa, a na wierzchu ułóż plaster pomidora i pokruszoną fetę. Każdą paczuszkę zwiąż dratwą jak sakiewkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut.

TURECKA SAŁATKA, WOŁOWE KOFTY I MIĘTOWY SOS

Kleftiko
Kleftiko

Kofty:

500 g mielonej wołowiny

2 słodkie małe cebule

3 ząbki czosnku

pół pęczka natki

1 jajko

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu

0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry

3 cm imbiru

szczypta cynamonu

rozmarynowe gałązki lub patyczki do szaszłyków

Sałatka z kaszy:

1/2 szklanki kaszy burgul

1/2 szklanki gorącej wody

1 łyżeczka suszonej mięty

1 łyżeczka papryki

szczypta mielonego kuminu

sok z 1/4 cytryny

1 łyżka melasy z granatów lub miodu

4 łyżki oliwy extra virgine

pęczek dymki z mini cebulkami

1 duży słodki pomidor

1 ogórek

0,5 pęczka natki pietruszki pietruszki

0,5 pęczka koperku

sól, pieprz młotkowany do smaku

liście sałaty rzymskiej do podania

Sos:

1 jogurt grecki

pół pęczka mięty

1 łyżka oliwy

sól

Mięso przełóż do miski, zetrzyj do niego cebulę. Czosnek rozetrzyj z solą, natkę posiekaj i dodaj do mięsa. Dorzuć słodka paprykę, mielony kumin, nasiona kolendry, cynamon, starty na drobnej tarce imbir, jajko, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Z mięsa ulep niewielkie „kiełbaski" i nadziej je na rozmarynowe gałązki. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.

Burgul zalej wodą, dodaj sól, melasę (lub miód) i odstaw na ok. 15 minut. Ogórek obierz ze skórki, przekrój na połowę, wyjmij pestki, pokrój w kostkę. Pomidora także pokrój w kostkę. Dymkę, natkę i koperek drobno posiekaj.

Do napęczniałego bulguru dodaj suszoną miętę, sól, sporo pieprzu, suszoną paprykę, płatki chilli oraz pokrojone warzywa i zioła.

Przygotuj sos. Miętę posiekaj i wymieszaj z resztą składników.

Kofty i kuskus
Kofty i kuskus
podziel się:

Pozostałe wiadomości