ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >
JABŁKA ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ I KISIEL Z CZERWONYCH OWOCÓW
Składniki:
4 jabłka
garść rodzynek
5 daktyli
2 łyżki miodu gryczanego
szczypta cynamonu
sok z ½ cytryny
Kruszonka:
8 herbatników
5 łyżek masła
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka cukru waniliowego
Kisiel:
200 g czerwonych owoców
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml czerwonego wina
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Dodaj miód, rodzynki i pokrojone daktyle, sok z cytryny i szczyptę cynamonu. Duś je na patelni przez kilka minut. Herbatniki pokrusz w misce, dodaj płatki migdałowe, cukier waniliowy i powoli dodawaj roztopione masło. Jabłka przełóż do małych foremek, na wierzchu posyp kruszonką. Piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni.
W garnku rozpuść cukier, dodaj owoce i wymieszaj. Po chwili dodaj czerwone wino, zagotuj. Odlej trochę kisielu do miseczki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną, gdy roztwór nie będzie miał już grudek, wlej go z powrotem do garnka i mieszaj, aż masa zgęstnieje.
Jabłka zapiekane pod kruszonką i kisiel z czerwonych owoców
SZASZŁYK Z INDYKA Z CYKORIĄ
Składniki:
400 g filetu z indyka
5 łyżek miodu
słodka papryka
ostra papryka
sok z jednej cytryny
4 cykorie
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
świeży tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sok z cytryny wymieszaj z 2 łyżkami miodu, słodką i ostrą papryką oraz tymiankiem. Indyka pokrój w cienkie paseczki, nabij je na patyczki do szaszłyków, posmaruj pędzlem zamoczonym w miodowym sosie i smaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy przez kilka minut z każdej strony, kilka razy podczas smażenia posmaruj mięso sosem.
Cykorie pokrój na ćwiartki, przysmaż je na maśle, dodaj 3 łyżki miodu, sól, pieprz tymianek i duś przez około 10 minut. Gotowe szaszłyki podawaj z cykorią.
TARTA Z SEREM CAMEMBERT ORAZ SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU
Szaszłyk z indyka z cykorią
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera camembert Fine Food
300 ml gęstej śmietany
3 jajka
2 łyżki miodu
3 łyżki żurawiny
8 suszonych śliwek
8 migdałów
4 plastry boczku
sól
pieprz
świeży tymianek
Przygotowanie:
Ciasto francuskie przełóż do formy na tartę. Jajka wymieszaj ze śmietaną. Camembert pokrój na małe kawałki i wysyp na dno tarty, zalej masą jajeczną z solą i pieprzem i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 minut. Miód wymieszaj z żurawiną i tymiankiem, polej nim tartę tuż przed podaniem. Uważaj, masa może być wciąż płynna - ale o to nam chodzi.
Plastry boczku przekrój na pół. W otwór po pestce w śliwce włóż migdały, śliwki zawiń w plastry boczku, zepnij wykałaczką. Koreczki przysmaż na patelni.
Gotową tartę podawaj z koreczkami z suszonych śliwek i boczku.
ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >
Tarta z serem camembert oraz suszone śliwki w boczku