ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >
JAB艁KA ZAPIEKANE POD KRUSZONK膭 I KISIEL Z CZERWONYCH OWOC脫W
Sk艂adniki:
4 jab艂ka
gar艣膰 rodzynek
5 daktyli
2 艂y偶ki miodu gryczanego
szczypta cynamonu
sok z 陆 cytryny
Kruszonka:
8 herbatnik贸w
5 艂y偶ek mas艂a
1 艂y偶ka p艂atk贸w migda艂owych
1 艂y偶ka cukru waniliowego
Kisiel:
200 g czerwonych owoc贸w
2 艂y偶ki cukru
1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
100 ml czerwonego wina
Przygotowanie:
Jab艂ka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzu膰 je na rozgrzan膮 patelni臋. Dodaj mi贸d, rodzynki i pokrojone daktyle, sok z cytryny i szczypt臋 cynamonu. Du艣 je na patelni przez kilka minut. Herbatniki pokrusz w misce, dodaj p艂atki migda艂owe, cukier waniliowy i powoli dodawaj roztopione mas艂o. Jab艂ka prze艂贸偶 do ma艂ych foremek, na wierzchu posyp kruszonk膮. Piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni.
W garnku rozpu艣膰 cukier, dodaj owoce i wymieszaj. Po chwili dodaj czerwone wino, zagotuj. Odlej troch臋 kisielu do miseczki i wymieszaj z m膮k膮 ziemniaczan膮, gdy roztw贸r nie b臋dzie mia艂 ju偶 grudek, wlej go z powrotem do garnka i mieszaj, a偶 masa zg臋stnieje.
Jab艂ka zapiekane pod kruszonk膮 i kisiel z czerwonych owoc贸w
SZASZ艁YK Z INDYKA Z CYKORI膭
Sk艂adniki:
400 g filetu z indyka
5 艂y偶ek miodu
s艂odka papryka
ostra papryka
sok z jednej cytryny
4 cykorie
1 艂y偶ka mas艂a
oliwa z oliwek
艣wie偶y tymianek
s贸l
pieprz
Przygotowanie:
Sok z cytryny wymieszaj z 2 艂y偶kami miodu, s艂odk膮 i ostr膮 papryk膮 oraz tymiankiem. Indyka pokr贸j w cienkie paseczki, nabij je na patyczki do szasz艂yk贸w, posmaruj p臋dzlem zamoczonym w miodowym sosie i sma偶 na patelni grillowej z odrobin膮 oliwy przez kilka minut z ka偶dej strony, kilka razy podczas sma偶enia posmaruj mi臋so sosem.
Cykorie pokr贸j na 膰wiartki, przysma偶 je na ma艣le, dodaj 3 艂y偶ki miodu, s贸l, pieprz tymianek i du艣 przez oko艂o 10 minut. Gotowe szasz艂yki podawaj z cykori膮.
TARTA Z SEREM CAMEMBERT ORAZ SUSZONE 艢LIWKI W BOCZKU
Szasz艂yk z indyka z cykori膮
Sk艂adniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera camembert Fine Food
300 ml g臋stej 艣mietany
3 jajka
2 艂y偶ki miodu
3 艂y偶ki 偶urawiny
8 suszonych 艣liwek
8 migda艂贸w
4 plastry boczku
s贸l
pieprz
艣wie偶y tymianek
Przygotowanie:
Ciasto francuskie prze艂贸偶 do formy na tart臋. Jajka wymieszaj ze 艣mietan膮. Camembert pokr贸j na ma艂e kawa艂ki i wysyp na dno tarty, zalej mas膮 jajeczn膮 z sol膮 i pieprzem i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 minut. Mi贸d wymieszaj z 偶urawin膮 i tymiankiem, polej nim tart臋 tu偶 przed podaniem. Uwa偶aj, masa mo偶e by膰 wci膮偶 p艂ynna - ale o to nam chodzi.
Plastry boczku przekr贸j na p贸艂. W otw贸r po pestce w 艣liwce w艂贸偶 migda艂y, 艣liwki zawi艅 w plastry boczku, zepnij wyka艂aczk膮. Koreczki przysma偶 na patelni.
Gotow膮 tart臋 podawaj z koreczkami z suszonych 艣liwek i boczku.
ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >
Tarta z serem camembert oraz suszone 艣liwki w boczku