Przepisy z聽12. odcinka "Pyszne 25"

Jab艂ka zapiekane pod kruszonk膮 i  kisiel z czerwonych owoc贸w
Jab艂ka zapiekane pod kruszonk膮 i kisiel z czerwonych owoc贸w

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

JAB艁KA ZAPIEKANE POD KRUSZONK膭 I KISIEL Z CZERWONYCH OWOC脫W

Sk艂adniki:

4 jab艂ka

gar艣膰 rodzynek

5 daktyli

2 艂y偶ki miodu gryczanego

szczypta cynamonu

sok z 陆 cytryny

Kruszonka:

8 herbatnik贸w

5 艂y偶ek mas艂a

1 艂y偶ka p艂atk贸w migda艂owych

1 艂y偶ka cukru waniliowego

Kisiel:

200 g czerwonych owoc贸w

2 艂y偶ki cukru

1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej

100 ml czerwonego wina

Przygotowanie:

Jab艂ka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzu膰 je na rozgrzan膮 patelni臋. Dodaj mi贸d, rodzynki i pokrojone daktyle, sok z cytryny i szczypt臋 cynamonu. Du艣 je na patelni przez kilka minut. Herbatniki pokrusz w misce, dodaj p艂atki migda艂owe, cukier waniliowy i powoli dodawaj roztopione mas艂o. Jab艂ka prze艂贸偶 do ma艂ych foremek, na wierzchu posyp kruszonk膮. Piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni.

W garnku rozpu艣膰 cukier, dodaj owoce i wymieszaj. Po chwili dodaj czerwone wino, zagotuj. Odlej troch臋 kisielu do miseczki i wymieszaj z m膮k膮 ziemniaczan膮, gdy roztw贸r nie b臋dzie mia艂 ju偶 grudek, wlej go z powrotem do garnka i mieszaj, a偶 masa zg臋stnieje.

Jab艂ka zapiekane pod聽kruszonk膮 i聽kisiel z聽czerwonych owoc贸w
Jab艂ka zapiekane pod kruszonk膮 i  kisiel z czerwonych owoc贸w
Jab艂ka zapiekane pod kruszonk膮 i  kisiel z czerwonych owoc贸w
Jab艂ka zapiekane pod kruszonk膮 i  kisiel z czerwonych owoc贸w
Jab艂ka zapiekane pod kruszonk膮 i  kisiel z czerwonych owoc贸w
+3
Zobacz galeri臋

Jab艂ka zapiekane pod kruszonk膮 i kisiel z czerwonych owoc贸w

SZASZ艁YK Z INDYKA Z CYKORI膭

Sk艂adniki:

400 g filetu z indyka

5 艂y偶ek miodu

s艂odka papryka

ostra papryka

sok z jednej cytryny

4 cykorie

1 艂y偶ka mas艂a

oliwa z oliwek

艣wie偶y tymianek

s贸l

pieprz

Przygotowanie:

Sok z cytryny wymieszaj z 2 艂y偶kami miodu, s艂odk膮 i ostr膮 papryk膮 oraz tymiankiem. Indyka pokr贸j w cienkie paseczki, nabij je na patyczki do szasz艂yk贸w, posmaruj p臋dzlem zamoczonym w miodowym sosie i sma偶 na patelni grillowej z odrobin膮 oliwy przez kilka minut z ka偶dej strony, kilka razy podczas sma偶enia posmaruj mi臋so sosem.

Cykorie pokr贸j na 膰wiartki, przysma偶 je na ma艣le, dodaj 3 艂y偶ki miodu, s贸l, pieprz tymianek i du艣 przez oko艂o 10 minut. Gotowe szasz艂yki podawaj z cykori膮.

TARTA Z SEREM CAMEMBERT ORAZ SUSZONE 艢LIWKI W BOCZKU

Szasz艂yk z聽indyka z聽cykori膮
Szasz艂yk z indyka z cykori膮
Szasz艂yk z indyka z cykori膮
Szasz艂yk z indyka z cykori膮
Szasz艂yk z indyka z cykori膮
+7
Zobacz galeri臋

Szasz艂yk z indyka z cykori膮

Sk艂adniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

200 g sera camembert Fine Food

300 ml g臋stej 艣mietany

3 jajka

2 艂y偶ki miodu

3 艂y偶ki 偶urawiny

8 suszonych 艣liwek

8 migda艂贸w

4 plastry boczku

s贸l

pieprz

艣wie偶y tymianek

Przygotowanie:

Ciasto francuskie prze艂贸偶 do formy na tart臋. Jajka wymieszaj ze 艣mietan膮. Camembert pokr贸j na ma艂e kawa艂ki i wysyp na dno tarty, zalej mas膮 jajeczn膮 z sol膮 i pieprzem i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 minut. Mi贸d wymieszaj z 偶urawin膮 i tymiankiem, polej nim tart臋 tu偶 przed podaniem. Uwa偶aj, masa mo偶e by膰 wci膮偶 p艂ynna - ale o to nam chodzi.

Plastry boczku przekr贸j na p贸艂. W otw贸r po pestce w 艣liwce w艂贸偶 migda艂y, 艣liwki zawi艅 w plastry boczku, zepnij wyka艂aczk膮. Koreczki przysma偶 na patelni.

Gotow膮 tart臋 podawaj z koreczkami z suszonych 艣liwek i boczku.

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

Tarta z聽serem camembert oraz聽suszone 艣liwki w聽boczku
Tarta z serem camembert oraz suszone 艣liwki w boczku
Tarta z serem camembert oraz suszone 艣liwki w boczku
Tarta z serem camembert oraz suszone 艣liwki w boczku
Tarta z serem camembert oraz suszone 艣liwki w boczku
+6
Zobacz galeri臋

Tarta z serem camembert oraz suszone 艣liwki w boczku

podziel si臋:

Pozosta艂e wiadomo艣ci