Przepisy z 2. odc. "Pascala po polsku"

Pascal po polsku
Pascal po polsku

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

ZUPA KREM Z BURAKÓW Z SZASZŁYKAMI Z KREWETEK I KURCZAKA

Dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minutCzas gotowania: 60 minut

Składniki:3 szalotki pokrojone w drobną kostkę0,5 kg ugotowanych, pokrojonych w kostkę buraków1 łyżeczka anyżu w proszkuŁyżka startego chrzanu100 ml wody1 puszka mleka kokosowego lub niesłodzonej śmietany kokosowej1 duża pierś kurczaka8 – 10 obranych krewetek tygrysich2 ząbki czosnku posiekane i roztarte z solą6 - 8 łyżek posiekanej świeżej kolendry1 łyżka zmiażdżonych nasion kolendryOliwaMasłoSólPieprzPatyczki do szaszłykówKiełki np. zielonego groszku

Przygotowanie:

Do dużego rondla wlej jedną łyżkę oliwy. Gdy oliwa będzie rozgrzana, dodaj łyżkę masła.Wrzuć szalotkę i od razu dodaj anyż w proszku.Szalotkę smaż, aż się zeszkli (około 2 min.).Dodaj buraki.Całość przypraw 1 łyżką startego chrzanu.Podsmaż wszystko przez 3 – 4 minuty.Dolej 100ml wody i puszkę mleka kokosowego. Koniecznie wszystko dokładnie wymieszaj.Całość gotuj od 6 do 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie zacznij przygotowywać szaszłyki.Pamiętaj o wyłączeniu gazu pod zupą, kiedy już się ugotuje.Marynatę do szaszłyków zrób z roztartych ząbków czosnku, posiekanej kolendry, zmiażdżonych nasion kolendry, 10 – 12 łyżek oliwy. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Marynatę podziel równo na dwie części – jedna do kurczaka, druga do krewetek.Pierś kurczaka obierz ze skóry i pokrój w pasy. Włóż do marynaty.Jeśli krewetki są surowe, obierz je i włóż do miski z marynatą.Kurczak i krewetki powinny poleżeć w marynacie minimum 20 minut.Podgrzej zupę na wolnym ogniu, aż zacznie się gotować.W tym czasie usmaż szaszłyki na patelni skropionej oliwą. Około 2 minut z każdej strony.Usmażone mięso nadziewaj na patyczki „zygzakiem", tworząc tzw. „warkocz".Krewetki nadziej wzdłuż.Zmiksuj zupę i nalej do miski. Udekoruj kiełkami, a obok ułóż szaszłyki.

Bon Appetit!

RADY:

Możesz zapobiec łzawieniu oczu podczas krojenia cebuli lub szalotki. Włóż warzywo do lodowatej wody lub lodówki. Olejki eteryczne nie będą tak intensywnie parować po przekrojeniu.Buraki gotuj w skórce przez 30 minut w dużej ilości wody, doprawionej solą, łyżką masła oraz odrobiną octu. Ocet pozbawi buraki ziemistego posmaku.Surowe krewetki najłatwiej obrać ze skorupki, zaczynając od głowy. Na końcu urwij ogonek. Pamiętaj, aby naciąć krewetkę wzdłuż grzbietu i delikatnie wyciągnąć jelito.

Zupa krem z buraków
Zupa krem z buraków

PASTA Z PAPRYKI

Czas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 35 minut

Składniki:

2 papryki Ramiro lub zwykłe czerwone2 główki czosnku w łupinie przekrojone na pół1 cebula w łupinie przekrojona na cztery2 łyżki zmiażdżonych nasion kolendryKilka gałązek posiekanego świeżego oregano50 g posiekanych orzechów włoskich6 łyżek oleju z orzechów włoskichSok z cytrynyOliwaSólŚwieżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Na blachę wyłóż paprykę, główki czosnku, cebulę.Wszystko skrop 3 – 4 łyżkami oliwy, dodaj zmiażdżone nasiona kolendry, oregano, sól, mielony pieprz. Wymieszaj wszystko rękami.Piecz przez 25 – 35 minut w temperaturze 160oC.Po upieczeniu, paprykę obierz i usuń pestki. Pokrój w kawałki.Obierz czosnek i cebulę. Również pokrój w kawałki.Wszystkie upieczone składniki wrzuć do miksera.Dodaj orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich, sok z połówki cytryny, sól i pieprz do smaku.Zmiksuj. Pasta gotowa!

Pasta z papryki
Pasta z papryki

PASTA Z GROSZKU

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

400 g surowego zielonego groszku140 g startego sera Bursztyn1 łyżeczka startej skórki umytej cytrynyGarść posiekanych liści bazyliiGarść posiekanych liści miętySok z cytrynyOliwaSólŚwieżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Do miksera wrzuć groszek, ser Bursztyn, zest z cytryny.Dodaj 16 łyżek oliwy i sok z połówki cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane liście bazylii i mięty.Całość zmiksuj.

Pasta z groszku
Pasta z groszku

PASTA Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM

Czas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 10 minut

Składniki:

70 g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w cienkie paski600 g pieczarek pokrojonych w talarki2 – 2,5 cm obranego i posiekanego korzenia imbiru1 gałązka rozmarynu4 ząbki drobno posiekanego czosnku200 g sera homogenizowanego120 g jogurtu bałkańskiegoOliwaMasłoSólŚwieżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Na zimną patelnię wrzuć boczek i smaż około 5 minut, aż puści tłuszcz.Dodaj pieczarki i 10 g masła. Posól.Chwilę smaż, mieszając. Dodaj imbir. Po chwili wyłącz gaz.Dorzuć posiekane listki rozmarynu, ząbki czosnku. Wymieszaj i chwilę poczekaj, aż wszystko ostygnie.Przełóż składniki do miksera i miksuj przez 30 sekund.Otwórz mikser i dodaj ser homogenizowany oraz jogurt bałkański.Miksuj przez następne 30 sekund.Każda z past to świetny dodatek do pieczywa i nie tylko. Może być dodatkiem do potraw z mięsa i ryb.

Bon Appetit!

Pasta z pieczarkami i boczkiem
Pasta z pieczarkami i boczkiem

TERRINA Z MARCHEWKI

Dla 6 osóbCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 50 minut + 4 godziny w lodówce

Składniki:

5 marchwi pokrojonych w talarki6 jajek0,5 l śmietany 30%½ łyżeczki kurkumy1 łyżeczka kminku3 – 4 łyżki posiekanego koperkuTarta gałka muszkatołowaSałata (różne rodzaje)SólŚwieżo mielony pieprzMasłoCukier

Przygotowanie:

Marchew ugotuj w wodzie z dodatkiem odrobiny masła i cukru przez 5 minut i odcedź.Przygotuj „Royal", czyli gęsty sos jajeczno – śmietanowy z ziołami.Do miski wbij jajka i roztrzep.Dolej śmietanę oraz dosyp kurkumę, sól, pieprz i koperek.Wszystko wymieszaj.Do sosu „Royal" dodaj marchew. Dopraw gałką muszkatołową i delikatnie wszystko połącz.Posmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż pergaminem do pieczenia.Przelej całą masę do formy.Formę z terriną postaw w większym żaroodpornym naczyniu i zalej wodą do co najmniej ¾ wysokości formy. Tak przygotowany pasztet piecz w kąpieli wodnej, w 160oC z termoobiegiem przez 50 minut.Po upieczeniu, poczekaj aż pasztet ostygnie i włóż go na 4 godziny do lodówki.Gotową terrinę podaj pokrojoną w grube plastry na łożu z sałaty, skropioną oliwą oraz doprawioną solą i pieprzem.

Bon Appetit!

RADY:Ugotowaną marchew od razu włóż do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu zahartujesz ją i nie utraci ona swojej intensywnej, pomarańczowej barwy. Potem talarki marchwi osusz na bawełnianej ściereczce.

Terrina z marchewki
Terrina z marchewki
podziel się:

Pozostałe wiadomości