Przepisy z 2. odcinka "Słodkiej rywalizacji"

Słodka rywalizacja
Słodka rywalizacja

ZOBACZ OPIS I GODZINY EMISJI DRUGIEGO ODCINKA "SŁODKIEJ RYWALIZACJI" >

Przepis Marcina na ciasto mieszane łyżką

Składniki:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru0,5 szklanki rozpuszczonej kostki do pieczenia „Kasia"1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)1 szklanka bakalii (orzechy + żurawina + posiekane migdały itp.)4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 tabliczka pokrojonej gorzkiej czekolady

Wykonanie:Wszystkie składniki wrzucamy do miski (zaczynając od mąki, a potem proszku) i mieszamy łyżką do momentu powstania jednolitej masy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy keksowej. Wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok 45 minut (należy sprawdzać patyczkiem, czas może być dłuższy lub krótszy, w zależności od mocy piekarnika). Ostudzone ciasto można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki 36% i posypać kolorowymi płatkami. Smacznego!

Przepis Basi na tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone

spód ciastek:

2 szklanki mąki pszennej

1 jajo

1/2 szklanki cukru pudru

100 g kostki do pieczenia „Kasia"

krem:

250 – 300 ml śmietanki 36 %

250 g serka mascarpone

3 – 4 łyżki cukru pudru

ponadto:

tabliczka gorzkiej czekolady

3-5 łyżek śmietanki 36%

Mąkę, cukier puder siekamy z margaryną, dodajemy jajo i ugniatamy ciasto. Gdy utworzy elastyczną kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie można przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ser i miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki. Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy, wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek. Przekładamy je do wysmarowanych „Kasią" i obsypanych mąką foremek na tartaletki, przygniatamy palcami i nakłuwamy widelcem. Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku (góra-dół) przez ok. 10-15 minut w zależności od mocy piekarnika. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem 3-5 łyżek śmietanki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekoladę wylewamy na upieczone i ostudzone ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie układamy na nich wiśnie i przykrywamy kremem z bitej śmietany i mascarpone. Tartaletki pięknie wyglądają przyozdobione wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!

podziel się:

Pozostałe wiadomości