Przepisy z 3. odc. "Pascala po francusku"

43 Up On the Roof
43 Up On the Roof

Pierś kurczaka z jabłkami

Dla 2 osóbCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 20 minut

Składniki:2 czerwone jabłka pokrojone w ósemki2 piersi kurczaka200ml cydru jabłkowego2 szalotki pokrojone w piórkaSólŚwieżo mielony pieprzMasłoOliwa z oliwekCukier brązowyŚmietana 30%Drobno posiekane świeże listki rozmarynu z jednej gałązki

Przygotowanie:Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Kiedy oliwa będzie już gorąca dodaj łyżkę masła.Na gorący tłuszcz wrzuć szalotki. Smaż 2 – 3 minuty, mieszając co jakiś czas.Do szalotki dorzuć jabłka i dodaj 1,5 łyżki brązowego cukru. Podsmaż wszystko, aż jabłka się skarmelizują, ale będą jeszcze jędrne.Zawartość patelni przełóż do miski.Piersi z kurczaka posól i dopraw pieprzem.Ponownie na patelnię wlej 2 łyżki oliwy. Kiedy już będzie rozgrzana ułóż piersi kurczaka. Kurczaka smaż około 3 minut z każdej strony.Odlej z patelni oliwę. Wlej na patelnię cydr. Kiedy cydr zacznie bulgotać, weź drewnianą łyżkę i odklej od patelni to, co przykleiło się do niej.Powstały sos zredukuj (odparuj) do połowy jego początkowej objętości.Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj 4 łyżki śmietany 30%. Całość wymieszaj.Na patelnię wrzuć ponownie już gotową szalotkę z jabłkami i wszystko delikatnie połącz mieszając drewnianą łyżką.Na koniec dodaj do potrawy posiekany rozmaryn.Danie świetnie komponuje się z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.

Bon apetit!

RADY:Pamiętaj, aby z jabłek usunąć gniazda nasienne. Nie obieraj ich ze skórki, ponieważ zawiera dużo witamin.Nie używaj do obracania kurczaka na patelni widelca lecz szczypiec. Jeśli przebijesz mięso ostrym narzędziem, straci swój sok i po usmażeniu może być twarde i suche.Pamiętaj, że śmietany nie wolno zagotować, bo się zważy. Tylko ją podgrzej.

Zapiekany camembert

Pierś z kurczaka z jabłkami
Pierś z kurczaka z jabłkami

Dla 2 osóbCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 15 minut

Składniki:2 sery camembert2 zielone jabłka pokrojone w kostkęCytrynaSólŚwieżo mielony pieprzChili lub ostra papryka w proszkuMusztardaOcet winny lub jabłkowyOlej arachidowy20 – 30 pokruszonych orzechów włoskich1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupkiOliwa z oliwekŚwieże listki z połowy gałązki rozmarynuRukolaAlkohol wysokoprocentowyPrzygotowanie:Jabłka włóż do miski. Skrop sokiem z cytryny i dopraw solą, pieprzem i chili. Całość wymieszaj.Do niedużej miski dodaj 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu winnego i 5 – 6 łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby powstał winegret.Sos dopraw szczyptą soli i pieprzu.Sery otwórz. Pozbądź się wszystkich naklejek. Rozwiń z papieru. Jeśli miały drewniane opakowania, po wyjęciu odklejeniu naklejek, włóż je do nich z powrotem.Rozpakowane sery zawiń w folię aluminiową tworząc saszetki.Sery włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut.Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy. Na zimny tłuszcz połóż kawałki bagietki skórką do góry. Polej bagietkę z góry odrobiną oliwy. Do smaku dopraw szczyptą soli i pieprzu.Do bagietki dodaj listki rozmarynu. Całość przemieszaj, starając się nie połamać pieczywa.Smaż bagietkę 2 – 3 minut. Wyłącz ogień pod patelnią i odstaw ją na bok.Na talerzu ułóż rukolę. Posyp orzechami włoskimi. Na wierzch połóż wcześniej przygotowane jabłka.4 łyżki alkoholu podgrzej w rondlu.Wyjmij Camembert z piekarnika. Połóż je na talerzach. Wokół ułóż kawałki usmażonej bagietki.Sałatkę polej sosem winegret.Z sera odkrój skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze.Możesz flambirować ser. Podgrzej kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polej 2 łyżkami sery i podpal zapalniczką. Alkohol wyparuje i płomień zaraz zgaśnie.Przystawki są gotowe.

Bon apetit!

RADY:Aby jabłka nie ściemniały po przekrojeniu, skrop je sokiem z cytryny.Cytrynę mocno roluj po blacie stołu. Będzie Ci dużo łatwiej wycisnąć z niej potem sok.Jeśli nie lubisz goryczy z orzechów włoskich ze skórką, możesz je zblanszować. Skórka łatwo wtedy odejdzie od orzecha.Nie polewaj od razu sałatki sosem winegret, ponieważ liście oklapną. Zrób to tuż przed podaniem całej przystawki.

Zapiekany camembert
Zapiekany camembert
podziel się:

Pozostałe wiadomości