Pierś kurczaka z jabłkami
Dla 2 osóbCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 20 minut
Składniki:2 czerwone jabłka pokrojone w ósemki2 piersi kurczaka200ml cydru jabłkowego2 szalotki pokrojone w piórkaSólŚwieżo mielony pieprzMasłoOliwa z oliwekCukier brązowyŚmietana 30%Drobno posiekane świeże listki rozmarynu z jednej gałązki
Przygotowanie:Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Kiedy oliwa będzie już gorąca dodaj łyżkę masła.Na gorący tłuszcz wrzuć szalotki. Smaż 2 – 3 minuty, mieszając co jakiś czas.Do szalotki dorzuć jabłka i dodaj 1,5 łyżki brązowego cukru. Podsmaż wszystko, aż jabłka się skarmelizują, ale będą jeszcze jędrne.Zawartość patelni przełóż do miski.Piersi z kurczaka posól i dopraw pieprzem.Ponownie na patelnię wlej 2 łyżki oliwy. Kiedy już będzie rozgrzana ułóż piersi kurczaka. Kurczaka smaż około 3 minut z każdej strony.Odlej z patelni oliwę. Wlej na patelnię cydr. Kiedy cydr zacznie bulgotać, weź drewnianą łyżkę i odklej od patelni to, co przykleiło się do niej.Powstały sos zredukuj (odparuj) do połowy jego początkowej objętości.Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj 4 łyżki śmietany 30%. Całość wymieszaj.Na patelnię wrzuć ponownie już gotową szalotkę z jabłkami i wszystko delikatnie połącz mieszając drewnianą łyżką.Na koniec dodaj do potrawy posiekany rozmaryn.Danie świetnie komponuje się z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi.
Bon apetit!
RADY:Pamiętaj, aby z jabłek usunąć gniazda nasienne. Nie obieraj ich ze skórki, ponieważ zawiera dużo witamin.Nie używaj do obracania kurczaka na patelni widelca lecz szczypiec. Jeśli przebijesz mięso ostrym narzędziem, straci swój sok i po usmażeniu może być twarde i suche.Pamiętaj, że śmietany nie wolno zagotować, bo się zważy. Tylko ją podgrzej.
Zapiekany camembert
Dla 2 osóbCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 15 minut
Składniki:2 sery camembert2 zielone jabłka pokrojone w kostkęCytrynaSólŚwieżo mielony pieprzChili lub ostra papryka w proszkuMusztardaOcet winny lub jabłkowyOlej arachidowy20 – 30 pokruszonych orzechów włoskich1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupkiOliwa z oliwekŚwieże listki z połowy gałązki rozmarynuRukolaAlkohol wysokoprocentowyPrzygotowanie:Jabłka włóż do miski. Skrop sokiem z cytryny i dopraw solą, pieprzem i chili. Całość wymieszaj.Do niedużej miski dodaj 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu winnego i 5 – 6 łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby powstał winegret.Sos dopraw szczyptą soli i pieprzu.Sery otwórz. Pozbądź się wszystkich naklejek. Rozwiń z papieru. Jeśli miały drewniane opakowania, po wyjęciu odklejeniu naklejek, włóż je do nich z powrotem.Rozpakowane sery zawiń w folię aluminiową tworząc saszetki.Sery włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut.Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy. Na zimny tłuszcz połóż kawałki bagietki skórką do góry. Polej bagietkę z góry odrobiną oliwy. Do smaku dopraw szczyptą soli i pieprzu.Do bagietki dodaj listki rozmarynu. Całość przemieszaj, starając się nie połamać pieczywa.Smaż bagietkę 2 – 3 minut. Wyłącz ogień pod patelnią i odstaw ją na bok.Na talerzu ułóż rukolę. Posyp orzechami włoskimi. Na wierzch połóż wcześniej przygotowane jabłka.4 łyżki alkoholu podgrzej w rondlu.Wyjmij Camembert z piekarnika. Połóż je na talerzach. Wokół ułóż kawałki usmażonej bagietki.Sałatkę polej sosem winegret.Z sera odkrój skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze.Możesz flambirować ser. Podgrzej kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polej 2 łyżkami sery i podpal zapalniczką. Alkohol wyparuje i płomień zaraz zgaśnie.Przystawki są gotowe.
Bon apetit!
RADY:Aby jabłka nie ściemniały po przekrojeniu, skrop je sokiem z cytryny.Cytrynę mocno roluj po blacie stołu. Będzie Ci dużo łatwiej wycisnąć z niej potem sok.Jeśli nie lubisz goryczy z orzechów włoskich ze skórką, możesz je zblanszować. Skórka łatwo wtedy odejdzie od orzecha.Nie polewaj od razu sałatki sosem winegret, ponieważ liście oklapną. Zrób to tuż przed podaniem całej przystawki.