Przepisy z 3. odcinka "Słodkiej rywalizacji"

Słodka rywalizacja
Słodka rywalizacja

Przepis na mini szarlotki Anny Giery

Składniki:

4-6 jabłek

gałązka rozmarynu

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki miodu

1 łyżka soku z cytryny

1 szklanka mielonych otrębów

1 szklanka mielonych migdałów

1/4 szklanki cukru

łyżeczka masła do smażenia oraz 50-80g miękkiego masła do ciasta

10 kokilek

olej i otręby do wysypania kokilek

Przygotowanie:

Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy w plasterki. Siekamy rozmaryn. Na maśle smażymy jabłka, dodając cynamon, rozmaryn, miód i sok z cytryny, powinno to trwać 5-7 minut. Patelnię odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę - mielone otręby, migdały, cukier i miękkie masło. Mieszamy, aby sypka część zaczęła się sklejać w średniej wielkości grudki. Żaroodporne kokilki smarujemy olejem i oprószamy otrębami. Do tak przygotowanych naczynek nakładamy przesmażone jabłka, na wierzch nakładamy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.

Przepis na babeczki sernikowe z sosem owocowym Lidii Giery

Składniki na ciasto:

0,5 kg białego, mielonego sera

2 całe jajka

2 łyżki zmielonych otrąb owsianych

zapach waniliowy – kilka kropel

4 łyżki cukru pudru lub 4 łyżki miodu

Składniki na sos owocowy:

2 banany

szklanka truskawek lub malin

1 laska rabarbaru lub sok z pół cytryny

płatki migdałowe do ozdoby

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem i nakładać do foremek, do połowy wysokości foremki.

Pieczemy 10 minut w temp. 200 stopni i 20 min. w temp. 120 stopni.

W tym czasie przygotowujemy sos owocowy. Obieramy banany, rabarbar, dodajemy truskawki i miksujemy. Przelewamy do rondelka i gotujemy przez 5 minut, cały czas mieszając, aby sos się nie przypalił. Zimnym, gęstym sosem polewamy babeczki i posypujemy płatkami migdałowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości