ZOBACZ OPIS ODCINKA, ZWIASTUN I GODZINY EMISJI >
GAZPACHO
na gazpacho:
2 kg pomidorów czerwonych
2 czerwone papryki
1 cebula
2 ogórki
3 ząbki czosnku
1/3 garść miąższu z chleba
100 ml oliwy
100 ml mleka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 garstka migdałów
1 łyżka octu
sól i pieprz
na surówkę:
1 koper włoski
2 łyżki octu
1 łyżka oliwy
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie gazpacho:
Pomidory umyj, wykrój nożem szypułki i pokrój w kosteczkę. Papryki również umyj, a następnie przekrój na pół i wyjmij gniazdo nasienne z pestkami. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj do pomidorów. Cebulę również pokrój w kosteczkę. Ogórki obierz i pokrój drobno. Czosnek posiekaj. Miąższ z chleba pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Dodaj oliwę, mleko, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Naczynie zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki, na minimum 2 godziny.
Gazpacho, po wyjęciu z lodówki, zmiksuj dokładnie. Następnie przetrzyj przez sitko. Dodaj ocet, sól i pieprz, wymieszaj całość.
Migdały podpraż na patelni. Przygotowane gazpacho udekoruj przed podaniem surówką i prażonymi migdałami.
Przygotowanie surówki:
Koper przekrój na pół, wykrój rdzeń i pokrój w cienkie paseczki. Natkę pietruszki pokrój drobno i dodaj do kopru. Przypraw octem, oliwą, pieprzem i solą. Wszystko wymieszaj. Naczynie zawiń folią i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
TARTA Z POMIDORAMI
na ciasto:
200 g mąki pszennej (typ 450)
100 g masła
1 łyżka wody
szczypta soli
na farsz:
5 pomidorów w różnych kolorach
150 ml śmietany
2 jajka
30 g żółtego sera
1,5 łyżki musztardy stołowej
odrobina świeżego tymianku
1 gałązka bazylii
sól i pieprz
Przygotowanie tarty należy zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Do naczynia dodaj 200 gramów mąki i sól. Za pomocą szklanki zrób miejsce w środku mąki i dodaj w tym miejscu masło i wodę. Następnie przesypuj w naczyniu mąkę na masło. Całość ugnieć i rozetrzyj trzy razy, żeby upewnić się, że masło dobrze połączyło się z mąką. Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż na 45-60 minut do lodówki. Jeżeli nie masz tyle czasu, włóż do zamrażarki na 15 minut.
Przygotuj nadzienie. Pomidory pokrój w talarki. Ułóż je na kratce, posyp solą i odstaw na 30 minut. Dzięki temu pomidory oddadzą nadmiar wody. Po półgodzinie osusz je papierowym ręcznikiem.
Do miski wlej śmietanę i dodaj jajka. Dodaj ser starty na tarce. Część sera zetrzyj na najmniejszych oczkach, a część na większych. Następnie dodaj łyżkę musztardy. Tymianek i liście bazylii posiekaj drobno. Zioła dodaj do pozostałych składników. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Wróć do ciasta. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je w okrąg o grubości około 0,5 centymetra. Gotowym ciastem wyłóż formę do pieczenia tarty. Nakłuj ciasto widelcem, aby wypuścić powietrze, które jest między ciastem, a naczyniem.
Za pomocą pędzla lub łyżki posmaruj ciasto musztardą.
Następnie wylej na nie mieszankę śmietany, sera i jajek. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
BROWNIES Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI
na brownies:
1 tabliczka czekolady
60 g masła
15 g mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
230 g cukru
2 jajka
1 laska wanilii
50 ml mleka
½ łyżeczki soli
na bitą śmietanę:
1 szklanka śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
garść czerwonej porzeczki
garść borówek amerykańskich
kilka poziomek
Zanim rozpakujesz czekoladę, uderzaj nią o blat, aby się połamała. Dzięki temu łatwiej się rozpuści. Dodaj 80 gramów czekolady do miski. Następnie dodaj masło. Miskę z masłem i czekoladą ustaw na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj masło z czekoladą aż się rozpuści. Dodaj do czekolady nasiona z laski wanilii oraz mleko. Zdejmij naczynie z czekoladą z garnka i delikatnie mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dodaj do mieszanki czekolady, masła i mleka.
Do kolejnego naczynia dodaj cukier oraz jajka i ubij. Następnie wymieszaj delikatnie z czekoladową masą.
Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem pergaminowym. Przelej masę na blachę z papierem i rozprowadź.
Pozostałe kawałki czekolady poukładaj na masie. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i wstaw ciasto na 15 minut.
Kawałki upieczonego brownies ułóż w naczyniu. Ciasto możesz połamać rękami. Na kawałkach ciasta ułóż porzeczki, borówki i poziomki.
Na owoce dodaj śmietanę ubitą z cukrem. Na koniec udekoruj deser owocami.
ZOBACZ OPIS ODCINKA, ZWIASTUN I GODZINY EMISJI >