ZOBACZ OPIS ODCINKA I GALERIĘ ZDJĘĆ >
DUSZONA WOŁOWINA W SOSIE PIWNO-PIERNIKOWYM
1 kg łopatki wołowej
250 g boczku
3 cebule
1 l ciemnego piwa
100 g piernika
4 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego brązowego
2 liście laurowe
odrobina świeżego tymianku
musztarda
pieprz
Cebule posiekaj a boczek pokrój w kostkę. Do naczynia dodaj 2 łyżki masła, wrzuć cebulę i pod przykryciem duś przez 10 minut. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojony boczek i podsmażaj przez około 10 minut aż boczek nabierze złotego koloru. Po podsmażeniu przełóż boczek z cebulą do miski.
Do garnka, z którego wyjąłeś boczek, dodaj 2 łyżki masła i na największym ogniu podsmażaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Kiedy mięso się zarumieni, wyjmij je z garnka i przełóż do miski a boczkiem i cebulą. Do sosu, który pozostał w naczyniu, dodaj cukier i zamieszaj. Następnie przełóż mięso z cebulą i boczkiem do sosu. Dodaj liście laurowe, tymianek i piwo. Pierniki posmaruj z dwóch stron musztardą i włóż do sosu. Duś gulasz na małym ogniu, pod przykryciem przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw gulasz pieprzem. Potrawę możesz udekorować tymiankiem, cynamonem i liśćmi laurowymi. Gulasz najlepiej podawać z chlebem.
KLOPSIKI CIELĘCE Z CUKINIĄ ZAPIEKANĄ POD KRUSZONKĄ
Na klopsiki:
400 g mielonej cielęciny
1 cebula
1 jajko
50 g bryndzy
15 g masła
kilka gałązek koperku, pietruszki i kolendry
oliwa
sól i pieprz
Na sos:
10 g masła
1 gałązka świeżego kopru
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
Na zapiekankę:
2 cukinie
2 ząbki czosnku
50 g sera żółtego
100 g musli
50 g orzeszków pinii
100 g masła
1 łyżka curry
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie zapiekanki:
Zacznij od przygotowania zapiekanki. Cukinie umyj dokładnie, odkrój końcówki i pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. Następnie dodaj cukinię i posyp ją curry oraz szczyptą soli. Całość podsmażaj przez 8 minut.
Masło pokrój w kostkę i połowę przełóż do miski. Następnie dodaj musli, orzeszki i pozostałe masło. Połącz składniki ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem.
Po podsmażeniu cukinii dodaj do niej ser starty na najmniejszych oczkach tarki. Wszystko wymieszaj zanim ser się roztopi.
Przełóż cukinię z serem do naczynia, w którym będziesz zapiekać. Na wierzchu rozłóż przygotowane musli z masłem i orzechami. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 25 minut.
Przygotowanie klopsików:
Cebulę obierz i posiekaj drobno, a następnie dodaj ją do zmielonej cielęciny. Dodaj białko z jajka, sól i pieprz. Koperek, pietruszkę i kolendrę posiekaj i dodaj do mięsa. Na koniec skrusz do środka bryndzę i wszystko wymieszaj.
Zwilż ręce oliwą i uformuj klopsiki.
Rozgrzej na patelni dwie łyżki oliwy, dodaj masło i kiedy zacznie się pienić włóż klopsiki i usmaż je z każdej strony.
Przygotowanie sosu:
Na patelnię dodaj masło i rozpuść je. Do roztopionego masła wlej tłuszcz, na którym smażyły się klopsiki, dodaj ziarna czerwonego pieprzu i posiekany koper. Całość wymieszaj. Gotowym sosem polej klopsiki.
CARPACCIO Z GRUSZKĄ I ZIOŁAMI
Na carpaccio:
1/2 kg polędwicy wołowej
2 gruszki
20 g orzechów włoskich
1 pęczek szczypiorku
garść listków świeżej bazylii
cytryna
oliwa
sól i pieprz
Na sos winegret:
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie carpaccio:
Listki bazylii posiekaj. Szczypiorek pokrój drobno. Gruszki dokładnie umyj, rozkrój na pół, wyciągnij pestki i pokrój w plastry średniej grubości. Plastry gruszki skrop odrobiną soku z cytryny i wymieszaj.
Orzechy delikatnie posiekaj.
Polędwicę owiń ciasno folią spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażarki.
Następnie pokrój zmrożoną polędwicę na cienkie plasterki.
Na talerzu rozprowadź sos winegret. Na sosie układaj na przemian plasterki polędwicy i gruszki. Po ułożeniu skrop danie oliwą, a następnie dopraw solą oraz pieprzem, skrop odrobiną soku z cytryny i posyp bazylią, szczypiorkiem i orzechami. Całość skrop jeszcze delikatnie sosem winegret. Danie możesz udekorować listkami bazylii. Tak przygotowane carpaccio podawaj z chlebem.
Przygotowanie sosu winegret:
Dodaj miód, ocet i cały czas mieszając, dodaj oliwę. Dopraw pieprzem oraz solą i wymieszaj.