Przepisy z 9. odc. "Pyszne 25"

Faszerowane papryki
Faszerowane papryki

PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM Z OLIWKAMI, POMIDORAMI I ZIOŁAMI

Składniki:

3 papryki

300 g kuskusu

3 pomidory

1 czerwona cebula

garść czarnych oliwek

100 g kukurydzy konserwowej z puszki Fine Food

100 g sera feta

natka pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kuskus umieść w misce i zalej gorącą wodą (instrukcje znajdziesz na opakowaniu). Pomidory pokrój w kostkę, pietruszkę posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, oliwki pokrój w plasterki. Dodaj kukurydzę i wszystkie pokrojone składniki wymieszaj z kuskusem. Papryki przepołów, pozbądź się gniazd nasiennych i nafaszeruj. Wierzch warzyw posyp pokruszona fetą. Papryki wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 18-20 minut.

Faszerowane papryki
Faszerowane papryki
Faszerowane papryki
Faszerowane papryki
Faszerowane papryki
+3
Zobacz galerię

Faszerowane papryki

CZEKOLADOWE BABECZKI Z CHILI

Składniki:

2 szklanki mąki

1,5 szklanki maślanki

¾ szklanki cukru

2 jaja Fine Food

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

100 ml roztopionego masła

pół łyżeczki sproszkowanego chili

Polewa czekoladowa:

60 g masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i chilli. W drugiej roztopione masło, jajka i maślankę. Zawartość dwóch misek wymieszaj, dodaj czekoladę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaj. Przelej do małych foremek na muffinki i piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Aby przygotować polewę, rozpuść masło, dodaj cukier i wymieszane z mlekiem kakao. Mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotową polewę nałóż na wierzch muffinków.

Czekoladowe babeczki z chilli
Czekoladowe babeczki z chilli
Czekoladowe babeczki z chilli
Czekoladowe babeczki z chilli
Czekoladowe babeczki z chilli
+4
Zobacz galerię

Czekoladowe babeczki z chilli

OMLET Z ZIEMNIAKAMI I PAPRYKĄ Z CHILI I SAŁATĄ

Składniki:

2 papryki

5 ziemniaków

5 jajek

1 cebula

200 g szynki dojrzewającej Fine Food

½ papryczki chili

pół łyżeczki słodkiej papryki

szczypta pieprzu cayenne

sałata

2 marchewki

garść pomidorków koktajlowych

sok z limonki

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Wrzuć je do wrzątku, a po 5 minutach odcedź. Papryczkę chilii pokrój najdrobniej jak to możliwe. Cebulę pokrój w kostkę, przysmaż ją razem z chilii na odrobinie oliwy, po paru minutach dodaj pokrojone w kostkę papryki i szynkę, wymieszaj, dopraw słodką papryką i pieprzem cayenne, po chwili dodaj ziemniaki, wymieszaj i zalej rozbełtanymi jajkami. Całość smaż około 5 minut, następnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.

Marchewkę pokrój w plasterki, dodaj pomidorki koktajlowe i kilka liści sałaty. Przygotuj dressing: posiekaj chili i umieść w miseczce, dodaj sok z limonki, sól i pieprz, wymieszaj z oliwą z oliwek

Omlet podawaj z sałatką z dressingiem.

Omlet z ziemniakami, papryką i chilli
Omlet z ziemniakami, papryką i chilli
Omlet z ziemniakami, papryką i chilli
Omlet z ziemniakami, papryką i chilli
Omlet z ziemniakami, papryką i chilli
+6
Zobacz galerię

Omlet z ziemniakami, papryką i chilli

podziel się:

Pozostałe wiadomości