PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM Z OLIWKAMI, POMIDORAMI I ZIOŁAMI
Składniki:
3 papryki
300 g kuskusu
3 pomidory
1 czerwona cebula
garść czarnych oliwek
100 g kukurydzy konserwowej z puszki Fine Food
100 g sera feta
natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kuskus umieść w misce i zalej gorącą wodą (instrukcje znajdziesz na opakowaniu). Pomidory pokrój w kostkę, pietruszkę posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, oliwki pokrój w plasterki. Dodaj kukurydzę i wszystkie pokrojone składniki wymieszaj z kuskusem. Papryki przepołów, pozbądź się gniazd nasiennych i nafaszeruj. Wierzch warzyw posyp pokruszona fetą. Papryki wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 18-20 minut.
Faszerowane papryki
CZEKOLADOWE BABECZKI Z CHILI
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki maślanki
¾ szklanki cukru
2 jaja Fine Food
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 ml roztopionego masła
pół łyżeczki sproszkowanego chili
Polewa czekoladowa:
60 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i chilli. W drugiej roztopione masło, jajka i maślankę. Zawartość dwóch misek wymieszaj, dodaj czekoladę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaj. Przelej do małych foremek na muffinki i piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Aby przygotować polewę, rozpuść masło, dodaj cukier i wymieszane z mlekiem kakao. Mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotową polewę nałóż na wierzch muffinków.
Czekoladowe babeczki z chilli
OMLET Z ZIEMNIAKAMI I PAPRYKĄ Z CHILI I SAŁATĄ
Składniki:
2 papryki
5 ziemniaków
5 jajek
1 cebula
200 g szynki dojrzewającej Fine Food
½ papryczki chili
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
sałata
2 marchewki
garść pomidorków koktajlowych
sok z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Wrzuć je do wrzątku, a po 5 minutach odcedź. Papryczkę chilii pokrój najdrobniej jak to możliwe. Cebulę pokrój w kostkę, przysmaż ją razem z chilii na odrobinie oliwy, po paru minutach dodaj pokrojone w kostkę papryki i szynkę, wymieszaj, dopraw słodką papryką i pieprzem cayenne, po chwili dodaj ziemniaki, wymieszaj i zalej rozbełtanymi jajkami. Całość smaż około 5 minut, następnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.
Marchewkę pokrój w plasterki, dodaj pomidorki koktajlowe i kilka liści sałaty. Przygotuj dressing: posiekaj chili i umieść w miseczce, dodaj sok z limonki, sól i pieprz, wymieszaj z oliwą z oliwek
Omlet podawaj z sałatką z dressingiem.
Omlet z ziemniakami, papryką i chilli