Przepisy z 9. odcinka "Słodkiej rywalizacji"

Słodka rywalizacja
Słodka rywalizacja

Ciasto czekoladowe z pianką cytrynowo-imbirową Ity Preiss

Pianka:

250 g białej czekolady

białko z jednego jajka

250 ml śmietanki 36 %

łyżeczka otartej skórki z cytryny

łyżka sproszkowanego imbiru

opcjonalnie łyżka żelatyny

Przepis:

Czekoladę kroimy w malutką kostkę, wkładamy do miseczki żaroodpornej i ustawiamy w kąpieli parowej, aby miska nie dotykała tafli wody. Gotujemy na małym ogniu, nie mieszamy zbyt często.

Cytrynę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 30 sec potem schładzamy w misce z zimną wodą. Ścieramy z niej skórkę na małych oczkach. Białko ze śmietanką ubijamy na sztywno.

Łączymy z imbirem i cytryną, uważając by nie dodać całego soku na raz, bo piana się zważy. Czekoladę po rozpuszczeniu wkładamy do miski z zimną wodą, czekamy do ostudzenia. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do czekolady i mieszamy, potem łączymy resztę powoli dolewając czekolady do piany.

Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Ciasto - Składniki:

6 jaj

300 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

250 g Kasi maślanej

60 g cukru drobnego

3 łyżki mąki pszennej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

1,3 łyżeczki proszku do pieczenia

duża szczypta sody

Przygotowanie:

1. Na wolnym ogniu (w kąpieli wodnej) rozpuszczamy czekoladę z masłem

2. Przestudzić, dodać żółtka, mąkę, proszek, sodę i wymieszać na gładką masę.

3. Białka ubić na sztywno, po czym powoli dodać cukier. Delikatnie mieszając, dodać białka do masy czekoladowej, masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 28cm).

4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut. Nie zaglądamy za często, inaczej ciasto opadnie. Po upieczeniu skórka powinna być chrupiąca, a ciasto wilgotne i ciężkie.

Karmel z jabłkami:

pół szarej renety pokrojonej w cienkie paski

100 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Renetę myjemy i kroimy na cieniutkie paski, osuszamy na ręczniku papierowym. Cukier rozpuszczamy na małym ogniu , ciągle mieszając. Kiedy widzimy, że już kończy się topić, zdejmujemy z palnika, aby się nie przypalił. Jabłka układamy na papierze do pieczenia i polewamy karmelem; za pomocą widelca możemy tworzyć różne kształty. Ciasto po przestudzeniu dekorujemy pianką i na wierzch układamy dekorację z karmelu i jabłek.

Ciasto „Złota dynia" Ewy Preiss

Składniki na ciasto kruche:

150 g Kasi maślanej

ok. 2 szklanek mąki

3 łyżki cukru

szczypta soli

1 łyżeczki proszku do pieczenia

1 żółtko i 1 całe jajko

Wykonanie:

Masło w temperaturze pokojowej siekamy, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 min. Tortownice psikamy tłuszczem w sprayu i wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C.

Farsz dyniowo-jabłkowy:

Ok. 0,5 kg dyni obieramy, kroimy w kostkę, wykładamy na blaszkę, posypujemy brązowym cukrem i wiórkami maślanej Kasi /ok. 15 g/, pieczemy 20 minut.

3-4 renety obieramy, kroimy w kostkę i w małej ilości wody dusimy. Ubijamy 5 żółtek z 2-3 łyżkami cukru. Do tej masy dodajemy 100 ml śmietany kremówki. Jabłka z dynią miksujemy i dodajemy ubitą masę. Na wierzch układamy bezę zrobioną z 5 białek ubitych na sztywno z dodatkiem ok. 300 g cukru. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Ciasto odstawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Beza jest wtedy bardziej chrupiąca. Dekorujemy cukrem pudrem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości