Ciasto czekoladowe z pianką cytrynowo-imbirową Ity Preiss
Pianka:
250 g białej czekolady
białko z jednego jajka
250 ml śmietanki 36 %
łyżeczka otartej skórki z cytryny
łyżka sproszkowanego imbiru
opcjonalnie łyżka żelatyny
Przepis:
Czekoladę kroimy w malutką kostkę, wkładamy do miseczki żaroodpornej i ustawiamy w kąpieli parowej, aby miska nie dotykała tafli wody. Gotujemy na małym ogniu, nie mieszamy zbyt często.
Cytrynę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 30 sec potem schładzamy w misce z zimną wodą. Ścieramy z niej skórkę na małych oczkach. Białko ze śmietanką ubijamy na sztywno.
Łączymy z imbirem i cytryną, uważając by nie dodać całego soku na raz, bo piana się zważy. Czekoladę po rozpuszczeniu wkładamy do miski z zimną wodą, czekamy do ostudzenia. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do czekolady i mieszamy, potem łączymy resztę powoli dolewając czekolady do piany.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto - Składniki:
6 jaj
300 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
250 g Kasi maślanej
60 g cukru drobnego
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,3 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta sody
Przygotowanie:
1. Na wolnym ogniu (w kąpieli wodnej) rozpuszczamy czekoladę z masłem
2. Przestudzić, dodać żółtka, mąkę, proszek, sodę i wymieszać na gładką masę.
3. Białka ubić na sztywno, po czym powoli dodać cukier. Delikatnie mieszając, dodać białka do masy czekoladowej, masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 28cm).
4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut. Nie zaglądamy za często, inaczej ciasto opadnie. Po upieczeniu skórka powinna być chrupiąca, a ciasto wilgotne i ciężkie.
Karmel z jabłkami:
pół szarej renety pokrojonej w cienkie paski
100 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Renetę myjemy i kroimy na cieniutkie paski, osuszamy na ręczniku papierowym. Cukier rozpuszczamy na małym ogniu , ciągle mieszając. Kiedy widzimy, że już kończy się topić, zdejmujemy z palnika, aby się nie przypalił. Jabłka układamy na papierze do pieczenia i polewamy karmelem; za pomocą widelca możemy tworzyć różne kształty. Ciasto po przestudzeniu dekorujemy pianką i na wierzch układamy dekorację z karmelu i jabłek.
Ciasto „Złota dynia" Ewy Preiss
Składniki na ciasto kruche:
150 g Kasi maślanej
ok. 2 szklanek mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko i 1 całe jajko
Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej siekamy, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 min. Tortownice psikamy tłuszczem w sprayu i wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C.
Farsz dyniowo-jabłkowy:
Ok. 0,5 kg dyni obieramy, kroimy w kostkę, wykładamy na blaszkę, posypujemy brązowym cukrem i wiórkami maślanej Kasi /ok. 15 g/, pieczemy 20 minut.
3-4 renety obieramy, kroimy w kostkę i w małej ilości wody dusimy. Ubijamy 5 żółtek z 2-3 łyżkami cukru. Do tej masy dodajemy 100 ml śmietany kremówki. Jabłka z dynią miksujemy i dodajemy ubitą masę. Na wierzch układamy bezę zrobioną z 5 białek ubitych na sztywno z dodatkiem ok. 300 g cukru. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Ciasto odstawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Beza jest wtedy bardziej chrupiąca. Dekorujemy cukrem pudrem.