KREWETKI Z WARZYWAMI
Dla 2 osóbCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 15 minut
Składniki:8 obranych krewetek tygrysich3 średnie ząbki czosnku drobno posiekane1 zielona papryka pokrojona w kostkę1 zielona cukinia pokrojona w skośną kostkę3 pomidory bez skórki i pestek pokrojone w paseczki1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę4 serca karczochów przekrojone na półMusztarda dijonBagietkaOliwa z oliwekOcet winnyŚwieże liście tymiankuPosiekany pęczek natki pietruszkiChili w proszkuSólPieprzWoda lub białe wino
Przygotowanie:
Zrób najpierw marynatę z czubatej łyżki musztardy Dijon, 2 łyżek oliwy z oliwek, łyżki octu winnego, posiekanego czosnku oraz łyżki posiekanego świeżego tymianku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.Do marynaty wrzuć i obtocz w niej wszystkie krewetki. Odstaw miskę do lodówki na co najmniej 30 minut.Teraz przygotuj warzywa.Do rozgrzanego rondla z oliwą wrzuć posiekaną cebulę. Smaż na dość dużym ogniu przez 2 – 3 minuty.Do cebuli dorzuć paprykę, a po 2 – 3 minutach dodaj cukinię. Co jakiś czas mieszaj dokładnie, żeby się nie przypaliło.Po paru minutach dorzuć do rondla ząbek czosnku.Gdy cebula nabierze pięknego koloru, wlej do rondla trochę wody lub białego wina, żeby odkleić wszystko od ścianek naczynia.Na końcu dodaj karczochy i pomidory. Wyłącz ogień pod rondlem i dodaj świeże liście tymianku. Dopraw wszystko solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz chili w proszku. Wymieszaj.Odstaw rondel na bok i usmaż krewetki.Krewetki smaż po 2- 3 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.Kiedy krewetki się zaróżowią, dodaj natkę pietruszki.W niedużej miseczce ułóż - na dnie - usmażone warzywa. Na wierzch połóż krewetki. Udekoruj gałązką tymianku. Podawaj ze świeżą bagietką, ryżem lub ziemniakami.
Bon apetit!
RADY:Pamiętaj, aby usunąć z ząbka czosnku szczypiorek. Ta część najszybciej przypala się podczas smażenia i gorzknieje.Aby przygotować krewetki, najpierw odkrój każdej główkę, zaraz za oczami. Oderwij nóżki. Koniecznie trzeba wyjąć jelita z krewetek. Najłatwiej zrobisz to, jeśli natniesz grzbiet krewetki i wyciągniesz cienką nitkę, która biegnie wzdłuż. To właśnie jelito, które trzeba usunąć.Zanim do końca pokroisz cukinię, wykrój z niej pestki. Nie nadają się do jedzenia.Paprykę zawsze krój od strony miąższu. Od strony skórki jest to bardzo trudno zrobić.Jeśli nie możesz sparzyć pomidorów i obrać ich ze skórki, najpierw pokrój je na ćwiartki i wykrój pestki. Potem każdą ćwiartkę połóż płasko na desce skórką do dołu i delikatnie piłując odkrój skórkę od miąższu.Zanim zaczniesz smażyć krewetki zdejmij z nich trochę marynaty, ponieważ musztarda, która w niej jest, może się zważyć.
DESER Z MORELAMI I LAWENDĄ
Dla 2 – 3 osóbCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 5 – 10 minut
Składniki:10 moreli pokrojonych w ćwiartkiPrażone płatki migdałów pokruszone w moździerzu6 pokruszonych ciasteczek maślanychMiód lawendowy2 łyżeczki kwiatów lawendy150 g sera mascarpone1/3 szklanki śmietanyOliwa z oliwekMasłoŁyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:Do rozgrzanej na patelni oliwy z oliwek z dwoma łyżkami masła dodaj 2 – 3 łyżki miodu lawendowego. Wymieszaj.Wrzuć morele. Dokładnie wymieszaj z tłuszczem i miodem.Morele smaż, aż skórka zacznie się marszczyć, a miąższ będzie ciągle jędrny. Czas smażenia zależy od stopnia dojrzałości owoców.Wyłącz ogień pod patelnią i dorzuć szczyptę kwiatów lawendy. Dokładnie wszystko przemieszaj.Na dno ładnego słoika lub szklanki, wsyp równą warstwę ciasteczek maślanych. Na nich połóż morele. Kolejną warstwę zrób z pokruszonych migdałów. Wszystko polej łyżką tłuszczu z miodem, który został na patelni. Układaj warstwy, aż słoik będzie do połowy wypełniony.Do serka mascarpone dolej śmietanę i dodaj szczyptę cukru waniliowego. Wymieszaj całość. Ułóż serowo – śmietankową masę w słoiki i znowu oprósz ciasteczkami.Dokończ układanie warstw tak, żeby ostatnią była ta z sera i śmietany.Udekoruj deser gałązką świeżej lub suszonej lawendy. Przysmak można zjeść od razu lub wstawić do lodówki.
Bon apetit!
RADY:Do tego deseru możesz użyć różne owoce. Pascal poleca brzoskwinie.Żeby najłatwiej oddzielić morelę od pestki, przekrój ją małym nożem na około. Potem przekręć dwie połówki owocu w przeciwnym kierunku i wyjmij pestkę.Płatki migdałów praż na patelni bez tłuszczu. Uważaj, żeby ich nie przypalić.Żeby masło się nie przypaliło, najpierw rozgrzej na patelni oliwę, a dopiero później dodaj masło.Jeśli nie przepadasz za smakiem lub zapachem lawendy, zastąp ją świeżym rozmarynem.