POTRAWKA Z KURCZAKIEM I MARCHEWKĄ
Składniki:
pierś z kurczaka
brokuły
3 marchewki
2 ząbki czosnku
200 g ryżu
1 cebula
1 łyżka sos sojowego
100 g żółtego sera Gouda Fine Food
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn
świeży tymianek
1 łyżeczka kurkumy
50 ml wody
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu (przeważnie należy go gotować około 10 minut w osolonej wodzie). Kurczaka pokrój w cienkie paseczki lub w kostkę, oprósz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Mięso smaż na patelni około 5-7 minut. Brokuły podziel na małe różyczki i wrzuć do wrzątku, gotuj około 7 minut. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokrój, przysmaż na odrobinie oliwy, po chwili dodaj marchewkę i wodę. Duś około 10 minut. Gotową marchewkę wymieszaj z ryżem, dopraw sosem sojowym. Ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj brokuły, całość posyp serem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10 minut.
Potrawka z kurczakiem i marchewką
MARCHEWKOWE CIASTECZKA KOCIE OCZKA
Składniki:
1 żółtko
450 g mąki
200 g masła
4 marchewki
łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru pudru
150 g konfitury malinowej
szczypta cynamonu
sok z ½ cytryny
1 jajko
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do marchewki dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj pokrojone masło i cukier. Dodaj żółtko i cynamon. Całość wyrabiaj, aż ciasto zlepi się w zgrabną kulkę. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj odrobinę wody. Jeśli będzie się za bardzo kleiło, dodaj więcej mąki (konsystencja zależy od wielkości marchewek). Ciasto rozwałkuj cienko, wycinaj małe kółka, w połowie z nich wytnij mniejszy otwór. Kółka bez otworów posmaruj konfiturą malinową wymieszaną z sokiem z cytryny i przykryj ciastem z dziurką. Ciasto z wierzchu posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na około 15 minut, aż ciastka się ładnie przyrumienią. Możesz udekorować ciastka cukrem pudrem.
Marchewkowe ciasteczka kocie oczka
PLACUSZKI Z CUKINII, BURAKÓW I MARCHEWKI
Składniki:
na ciasto z cukinią:
1 cukinia
45 g mąki
1 jajko
szczypta soli
łyżka posiekanej pietruszki
pieprz
na ciasto z marchewką:
1 duża marchewka
30 g mąki
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
duża szczypta ostrej papryki
na ciasto z buraczkami:
1 średniej wielkości burak wcześniej upieczony w piekarniku
30 g mąki
1 jajko
posiekany ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
W trzech osobnych miskach wymieszaj wszystkie składniki danego przepisu, warzywa powinny być uprzednio starte na tarce o grubych oczkach. Placuszki smaż na patelni z odrobiną oliwy. Gotowe danie podawaj z kwaśną śmietaną i świeżo mielonym pieprzem.
Placuszki z cukinii, buraków i marchewki