Przepisy z programu "Pascal polsko-francuski"

Pascal polsko-francuski
Pascal polsko-francuski

DESER GRUSZKOWY

Dla 2 osóbCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 5 minut

Składniki:400 g sera mascarpone lub białego wielokrotnie mielonegomarynowany imbir2 gruszki ze skórką pokrojone w drobną, równą kostkęsok z cytryny220 g posiekanego drobno ciasta piernikowegocynamon w proszkuimbir w proszkubrązowy cukier

Przygotowanie:

Posiekany piernik wsyp na zimną patelnię. Zapal ogień pod patelnią, ale nie za duży. Co jakiś czas przemieszaj wszystko, żeby ciasto się wysuszyło i uprażyło równomiernie z każdej strony.Gruszki wrzuć do miski i skrop sokiem z cytryny. Posyp cynamonem, który podkreśli słodycz gruszki. Wymieszaj całość i odstaw do lodówki.Uprażone cisto piernikowe jeszcze raz posiekaj.Do sera mascarpone dodaj łyżeczkę imbiru oraz 2 – 3 łyżki brązowego cukru. Całość utrzyj na jednolitą masę.Do podania deseru użyj przezroczystej szklanki.Na dnie naczynia ułóż warstwę sera mascarpone. Uderz delikatnie dnem, żeby ser równo się ułożył.Następną warstwę ułóż z gruszek.Na gruszki wsyp pokruszone ciasto piernikowe.Zrób kolejną warstwę z sera.Ułóż ponownie warstwę z gruszek i piernika. Na koniec dodaj odrobinę sera do dekoracji.Plasterki marynowanego imbiru pokrój w paski o szerokości około centymetra . Ułóż około sześciu pasków na zakładkę jeden za drugim.Powstały z imbiru długi pasek ściśle zroluj. W ten sposób powstanie róża do dekoracji deseru.Jeden szeroki plasterek imbiru połóż delikatnie na serze. Na tak przyszykowanej podstawie ustaw imbirową różę. Romantycznie udekorowany deser gotowy!

Bon apetit!

RADY:Jeśli suszysz ciasto piernikowe w piekarniku lub tosterze, to posiekaj je później. Tak będzie łatwiej.Pamiętaj, że gruszek nie przechowuje się w lodówce. Najlepiej włóż je do papierowej torby i zostaw w chłodnym miejscu.Jeśli chcesz, żeby gruszki dojrzały, przechowuj je razem z jabłkami lub bananami.Skropienie sokiem z cytryny gruszek, spowoduje, że zachowają kolor i nie ściemnieją.Jeśli używasz cytryny tylko do wyciśnięcia soku, nie krój jej. Przekłuj całą cytrynę wykałaczką i wyciskaj sok, przez dziurkę. Cytryna nie wyschnie, kiedy będziesz ją przechowywać w lodówce.Prażenie piernika nie tylko go wysuszy, ale też wzmocni aromat przypraw: goździków, kardamonu, cynamonu.Jeśli masz rękaw cukierniczy, użyj go do tworzenia warstw deseru z sera mascarpone. W ten sposób nie ubrudzisz brzegów naczynia.

SAŁATKA Z POLSKICH WARZYW

Dla 4 osóbCzas przygotowania: 25 minut

Składniki:pęczek rzodkiewek z liśćmi1 marchew pokrojona w cienkie paseczki1 burak obrany i pokrojony w cienkie talarkiporwane liście sałaty dębowejporwane liście sałaty rzymskiejrukolaawokadoser kozi np. Buche de Chevre pokrojony w półplasterkidrobno posiekany ząbek czosnkumiódoliwa z oliwekbiały ocet winnysólświeżo mielony pieprzświeża mięta

Przygotowanie:

Najpierw zrób winegret. Utrzyj i wymieszaj w moździerzu posiekane liście rzodkiewki, czosnek, łyżeczkę miodu oraz 3 łyżki oliwy z oliwek.Do mieszanki dodaj 1,5 łyżki octu, sól i pieprz. Mieszając całość dodaj jeszcze trochę oliwy.Liście sałaty rzymskiej i dębowej ułóż na dużym talerzu.Dodaj rukolę.Na sałacie ułóż marchew, buraka i pokrojoną w cienkie talarki rzodkiewkę.Na wierzchu połóż kawałki awokado oraz sera Buche de Chevre.Do dekoracji użyj kilku listków mięty.Całość polej winegretem z liści rzodkiewki.

Bon apetit!

RADY:

Rzodkiewki długo zachowają świeżość w lodówce, jeśli przechowywać będziesz je w pęczku z liśćmi. Liście zanurz w misce z niewielką ilością wody.Jeśli awokado jest niedojrzałe, zawiń je w gazetę i odłóż na przykład na parapet. Po 1 – 2 dniach powinno być już dojrzałe.Jeśli chcesz przechować awokado, które już wystarczająco dojrzałe, włóż je do mąki. W ten sposób zahamujesz dalszy proces dojrzewania.Awokado nie musisz kroić. Wystarczy, jeśli wydrążysz kawałki łyżką.

podziel się:

Pozostałe wiadomości