Przepisy z wykorzystaniem fig i śliwek

Figi i śliwki
Figi i śliwki

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK I WHISKY

Składniki:

polędwiczka wieprzowa

15 suszonych śliwek

3 łyżki whisky

250ml śmietanki kremówki

4 szalotki

sól

pieprz

świeży tymianek

2 łyżki klarowanego masła

200 g kaszy gryczanej Fine Food

garść orzechów włoskich

1 gruszka

350 ml wody

Przygotowanie:

Śliwki pokrój w paseczki i zalej whisky. Polędwiczkę obsyp solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, przysmaż z dwóch stron na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Po 2 minutach ściągnij z patelni. Szalotki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię, na której smażyło się mięso. Gdy cebula się zeszkli, dodaj śliwki, wymieszaj i gotuj przez parę minut, aż większość alkoholu wyparuje. Wtedy dodaj śmietankę, mieszaj aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dopraw całość do smaku.

Kaszę przysmaż na maśle na patelni, dodaj 350 ml wody, dużą szczyptę soli i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut. Gdy kasza wchłonie całą wodę, dodaj posiekane i podprażone wcześniej orzechy.

Upieczoną polędwiczkę i gruszkę pokrój na cienkie plastry i wyłóż na talerz, układając naprzemiennie. Polej sosem i podawaj z kaszą gryczaną.

Polędwiczki wieprzowe z sosem z suszonych śliwek i whisky
Polędwiczki wieprzowe z sosem z suszonych śliwek i whisky
Polędwiczki wieprzowe z sosem z suszonych śliwek i whisky
Polędwiczki wieprzowe z sosem z suszonych śliwek i whisky
Polędwiczki wieprzowe z sosem z suszonych śliwek i whisky
+8
Zobacz galerię

Polędwiczki wieprzowe z sosem z suszonych śliwek i whisky

BRUSCHETTY ZE ŚLIWKAMI I FIGAMI ZAPIEKANE Z KOZIM SEREM I MIODEM

Składniki:

4 kromki chleba

10 śliwek

100 g koziego sera

świeża mięta

świeża bazylia

50 ml octu balsamicznego

1 łyżka brązowego cukru

garść płatków migdałowych

4 figi

50 g sera z niebieską pleśnią

łyżka miodu

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wrzuć cukier. Gdy się rozpuści, wlej ocet balsamiczny, wymieszaj, dodaj pozbawione pestek śliwki. Kromki chleba grilluj w piekarniku, kozi ser pokrój w plasterki, płatki migdałowe przypraż. Na podpieczone kromki wyłóż wytrawne powidła, dodaj plasterki sera, posyp migdałami i ziółami.

Figi przekrój na krzyż (ale nie do końca, mają pozostać w całości) do środka nałóż 1 łyżkę sera i polej je miodem. Wstaw do piekarnika na 5-6 minut na 190-200 stopni. Bruschetty podawaj z figami na ciepło.

Bruschetty ze śliwkami i figami
Bruschetty ze śliwkami i figami
Bruschetty ze śliwkami i figami
Bruschetty ze śliwkami i figami
Bruschetty ze śliwkami i figami
+6
Zobacz galerię

Bruschetty ze śliwkami i figami

MINI TARTY Z KREMEM WANILIOWYM, FIGAMI I OWOCAMI

Składniki:

na kruche ciasto:

200g mąki

75g masła

1 jajko

2 łyżki cukru pudru Fine Food

szczypta soli

na masę waniliową:

250 g mascarpone

150 ml śmietanki kremówki

3 łyżeczki cukru pudru Fine Food

2 łyżeczki cukru z wanilią

2 świeże figi

2 duże śliwki

Przygotowanie:

Jeśli samodzielnie wykonujesz ciasto, połącz ze sobą mąkę i masło siekając je nożem, dodaj jajko i cukier, jeśli ciasto będzie za suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkuj (to samodzielnie wykonane lub to kupne) i przełóż do 2 małych foremek na tarty, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 7 minut, po tym czasie ściągnij obciążenie i piecz jeszcze 13-15 minut. Po upieczeniu tarty ostudź, figi i śliwki pokrój w plasterki. Śmietankę ubij, połącz z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym i cukrem. Na chłodny spód wyłóż waniliową masę, na wierzchu ułóż plasterki świeżych fig i połówki śliwek.

Mini tarty z kremem waniliowym, figami i owocami
Mini tarty z kremem waniliowym, figami i owocami
Mini tarty z kremem waniliowym, figami i owocami
Mini tarty z kremem waniliowym, figami i owocami
Mini tarty z kremem waniliowym, figami i owocami
+10
Zobacz galerię

Mini tarty z kremem waniliowym, figami i owocami

podziel się:

Pozostałe wiadomości