ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK I WHISKY
Składniki:
polędwiczka wieprzowa
15 suszonych śliwek
3 łyżki whisky
250ml śmietanki kremówki
4 szalotki
sól
pieprz
świeży tymianek
2 łyżki klarowanego masła
200 g kaszy gryczanej Fine Food
garść orzechów włoskich
1 gruszka
350 ml wody
Przygotowanie:
Śliwki pokrój w paseczki i zalej whisky. Polędwiczkę obsyp solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, przysmaż z dwóch stron na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Po 2 minutach ściągnij z patelni. Szalotki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię, na której smażyło się mięso. Gdy cebula się zeszkli, dodaj śliwki, wymieszaj i gotuj przez parę minut, aż większość alkoholu wyparuje. Wtedy dodaj śmietankę, mieszaj aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dopraw całość do smaku.
Kaszę przysmaż na maśle na patelni, dodaj 350 ml wody, dużą szczyptę soli i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut. Gdy kasza wchłonie całą wodę, dodaj posiekane i podprażone wcześniej orzechy.
Upieczoną polędwiczkę i gruszkę pokrój na cienkie plastry i wyłóż na talerz, układając naprzemiennie. Polej sosem i podawaj z kaszą gryczaną.
Polędwiczki wieprzowe z sosem z suszonych śliwek i whisky
BRUSCHETTY ZE ŚLIWKAMI I FIGAMI ZAPIEKANE Z KOZIM SEREM I MIODEM
Składniki:
4 kromki chleba
10 śliwek
100 g koziego sera
świeża mięta
świeża bazylia
50 ml octu balsamicznego
1 łyżka brązowego cukru
garść płatków migdałowych
4 figi
50 g sera z niebieską pleśnią
łyżka miodu
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzuć cukier. Gdy się rozpuści, wlej ocet balsamiczny, wymieszaj, dodaj pozbawione pestek śliwki. Kromki chleba grilluj w piekarniku, kozi ser pokrój w plasterki, płatki migdałowe przypraż. Na podpieczone kromki wyłóż wytrawne powidła, dodaj plasterki sera, posyp migdałami i ziółami.
Figi przekrój na krzyż (ale nie do końca, mają pozostać w całości) do środka nałóż 1 łyżkę sera i polej je miodem. Wstaw do piekarnika na 5-6 minut na 190-200 stopni. Bruschetty podawaj z figami na ciepło.
Bruschetty ze śliwkami i figami
MINI TARTY Z KREMEM WANILIOWYM, FIGAMI I OWOCAMI
Składniki:
na kruche ciasto:
200g mąki
75g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru Fine Food
szczypta soli
na masę waniliową:
250 g mascarpone
150 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki cukru pudru Fine Food
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 świeże figi
2 duże śliwki
Przygotowanie:
Jeśli samodzielnie wykonujesz ciasto, połącz ze sobą mąkę i masło siekając je nożem, dodaj jajko i cukier, jeśli ciasto będzie za suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkuj (to samodzielnie wykonane lub to kupne) i przełóż do 2 małych foremek na tarty, wyłóż je pergaminem, obciąż suchymi ziarnami fasoli lub ryżem i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 7 minut, po tym czasie ściągnij obciążenie i piecz jeszcze 13-15 minut. Po upieczeniu tarty ostudź, figi i śliwki pokrój w plasterki. Śmietankę ubij, połącz z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym i cukrem. Na chłodny spód wyłóż waniliową masę, na wierzchu ułóż plasterki świeżych fig i połówki śliwek.
Mini tarty z kremem waniliowym, figami i owocami