OPIS I GODZINY EMISJI ODCINKA "PYSZNE 25" Z TYMI PRZEPISAMI >
SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ, BOCZKIEM I MASĄ ŚMIETANOWĄ
Składniki:400 g makaronu spaghetti 2 małe cukinie 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 g boczku 60 g grana padano 3 jajka 50 ml śmietanki kremówki świeży tymianek natka pietruszki Przygotowanie:
Jajka wymieszaj ze śmietanką i startym serem. Za pomocą obieraczki cukinię pokrój na cienkie plasterki. Boczek pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Po paru minutach dodaj czosnek i cebulę, a po następnych kilku minutach cukinię. Na patelnię wrzuć makaron, wymieszaj go z warzywami i boczkiem. Dodaj jajka, ściągnij patelnię z ognia i wymieszaj. Podawaj od razu z dodatkiem pietruszki i pozostałego sera.
Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową
TARTA Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ Z POMIDORAMI I KOZIM SEREMSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 1 bakłażan 1 pomidor 100 g koziego sera 3 jajka 150 ml śmietanki kremówki świeży tymianek sól pieprz
Przygotowanie:
Cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plastry i przysmaż je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj posiekany tymianek, sól oraz pieprz. Ciasto przełóż do formy, ułóż na nim warzywa i plastry pomidora, całość polej masą jajeczną. Na wierzchu połóż pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 minut.
Tarta z bakłażanem, cukinią, pomidorami i kozim serem
RATATOUILLE Z CHORISOSkładniki:Na ratatouille:1 cebula 3 ząbki czosnku 1 bakłażan 2 cukinie2 papryki 4 pomidory 100 g kiełbasy chorizo słodka papryka ostra papryka bazylia tymianek Przygotowanie ryżu:200 g ryżu 1 cebula 400 ml wody
Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokrój drobno. Papryki, cukinię i bakłażana pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj paprykę, po paru minutach bakłażana, a na końcu cukinię. Pomidory pokrój w kostkę, dorzuć do reszty warzyw, dodaj też tymianek i bazylię, gotuj na średnim ogniu około 15 minut. Cebulę drobno pokrój i przysmaż w rondlu na maśle, dodaj ryż, wymieszaj, po czym dodaj 400 ml wody, pół łyżeczki soli i gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Kiełbasę pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzaną patelnię, aby się lekko przyrumieniła, po czym dodaj do warzyw. Gotowe ratatouille dopraw do smaku i podawaj z ryżem.
OPIS I GODZINY EMISJI ODCINKA "PYSZNE 25" Z TYMI PRZEPISAMI >
Ratatouille z chorizo