"Pyszne 25": przepisy na niedzielny obiad

Pyszne 25
Pyszne 25

ZOBACZ OPIS ODCINKA I GODZINY EMISJI >

ZUPA-KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

Składniki:Zupa krem:600 g zielonego groszku 7,19 zł500 ml bulionu warzywnego 0,79 zł1 cebula 0,27 zł1 ząbek czosnku 0,21 zł1 łyżka oliwy z oliwek 0,20 zł200 ml śmietanki kremówki 2,29 złsól 0,01 złpieprz 0,02 zł

Groszek ptysiowy:100 ml wody 0,00 zł75 g mąki 0,24 zł2 jaja XL Fine Food 0,70 zł30 g masła 0,88 złSzczypta soli 0,01 zł

SUMA 12,81 zł

Przygotowanie:

Wodę zagotuj z masłem i solą, dodaj mąkę, wymieszaj. Ciasto podgrzewaj, aż będzie odchodziło od łyżki. Wtedy ściągnij ciasto z ognia, przełóż do miski, a gdy wystygnie wbijaj jajka pojedynczo, stale mieszając, aby otrzymać jednolitą konsystencję ciasta. Następnie przełóż je do rękawa cukierniczego z najmniejszą okrągłą końcówką. Ciasto nakładaj na blachę z papierem do pieczenia, pamiętaj o zachowaniu odpowiednich odstępów. Piecz około 8-12 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie przygotuj zupę. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj bulion i zagotuj. Wrzuć groszek, gotuj przez kilka minut, następnie użyj blendera, aby uzyskać konsystencję kremu. Tuż przed podaniem dodaj do zupy podgrzaną śmietankę i kilka ptysiów.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ZIEMNIACZKAMI

Składniki:1 polędwiczka wieprzowa 14,50 zł500 g ziemniaków 0,34 zł100 g pomidorków koktajlowych 1,40 zł1 łyżeczka tymianku suszonego Kotanyi 0,33 zł2 ząbki czosnku 0,42 złSos pieprzowy:pół szklanki białego wina 1,90 zł200 ml śmietanki kremówki 2,29 złpół słoiczka zielonego pieprzu 1,79 złgałązka rozmarynu 0,25 zł1 mała cebula 0,27 zł1 łyżka oliwy z oliwek 0,20 złpieprz 0, 02 złsól 0, 01 zł

SUMA 23,72 zł

Przygotowanie:Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć na wrzątek i gotuj około 10 minut. Następnie przełóż do żaroodpornej formy, dodaj przekrojone pomidorki, czosnek, tymianek, sól, pieprz, oliwę z oliwek i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 minut. Polędwiczkę wieprzową pokrój na mniejsze kawałki (3-4 w zależności od wielkości polędwiczki). Obsyp je świeżym tymiankiem, solą i pieprzem i w takiej postaci smaż na patelni przez kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu daj im odpocząć przez chwilę. W tym czasie przygotuj sos: na patelni, na której smażyłeś mięso przysmaż cebulę, wlej wino, dodaj zielony pieprz i rozmaryn, a gdy alkohol częściowo odparuje dodaj śmietankę, odrobinę soli i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Polędwiczki podawaj z sosem pieprzowym i pieczonymi ziemniakami.

NAJPROSTSZA SZARLOTKA Z CIASTEM FILO

Składniki:4 jabłka 2,00 zł4 łyżki masła 0,40 złpół łyżeczki cynamonu 0,04 zł4 łyżki cukru 0,18 złszczypta kardamonu 0,24 złłyżeczka cukru waniliowego 1,23 zł4 arkusze ciasta filo 0,31 złSos :500 ml mleka 1,30 zł60 g cukru 0,10 zł4 jajka 1,40 zł1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,23 zł1 łyżka cukru pudru Fine Food 0,04 zł2 łyżeczki cukru waniliowego 1,23 zł

SUMA 8,70 zł

Przygotowanie:

Jabłka obierz i podziel na ósemki. Na patelni rozpuść cukier, dodaj połowę masła, przyprawy i jabłka, duś przez 10-15 minut, aż jabłka lekko zmiękną. Arkusze ciasta smaruj pędzlem zamoczonym w rozpuszczonym maśle, sklejaj ze sobą kolejne warstwy. Przełóż do okrągłej i ceramicznej formy na tarte, na ciasto wyłóż jabłka, a nadmiarem ciasta pozostałym po bokach przykryj z wierzchu owoce. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

By przygotować sos waniliowy, 4 żółtka wymieszaj z łyżką cukru, mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem i odrobiną mleka. Resztę mleka wraz z cukrem i dwiema łyżkami cukru waniliowego podgrzewaj na małym ogniu. Następnie przelej zmieszane żółtka do garnka z ciepłym mlekiem. Odczekaj chwilę, aż sos zgęstnieje. To ciasto jest pyszne a cały jego urok polega na tym, że bardzo się kruszy, więc nie martw się, jeśli nie uda ci się w całości przenieść kawałka szarlotki na talerz. Liczy się przecież smak! Smacznego!

9. odc. "Pyszne 25" - rodzinny obiad
Szarlotka z ciasta filo
Szarlotka z ciasta filo
Szarlotka z ciasta filo
Szarlotka z ciasta filo
+8
Zobacz galerię

9. odc. "Pyszne 25" - rodzinny obiad

podziel się:

Pozostałe wiadomości