JAJKA ZE SZPINAKIEM I TOSTY Z ŁOSOSIEM
Składniki:Jajka w kokilkach:2 jaja 200 g świeżego szpinaku 50 g serka kremowego 1 ząbek czosnku 30 g tartego żółtego sera sól pieprz Tosty:4 kromki chleba tostowego 50 g serka kremowego 100 g łososia wędzonego 1 jajko 2 łyżki mleka koperek sól pieprz
Przygotowanie:Szpinak dokładnie umyj i pozbądź się grubych łodyg. Na patelni rozpuść pół łyżki masła, dodaj szpinak, smaż przez kilka minut, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Wtedy przenieś go na sitko i odciśnij nadmiar wody.
Ząbek czosnku drobno pokrój, wymieszaj go z serkiem kremowym, dodaj sól i pieprz. Na dno każdej kokilki nałóż łyżkę szpinaku, dodaj też po jednym rozbitym jajku. Na wierzchu połóż łyżkę serka czosnkowego. Całość posyp tartym żółtym serem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 12 minut (krócej, jeśli chcesz jajko bardziej płynne w środku, dłużej jeśli bardziej twarde).
Kromki chleba zamocz w jajku z mlekiem i przysmaż na maśle około 1-2 minut z każdej strony. Tosty cienko posmaruj serkiem kremowym, posyp posiekanym koperkiem, na 2 tostach rozłóż plastry łososia, przykryj je pozostałymi kromkami. Każdą kanapkę przekrój na połowę.Gotowe jajka w kokilkach podawaj z łososiowymi tostami na ciepło.
Jajka ze szpinakiem i tosty z łososiem
ZUPA SZPINAKOWA I CHIPSY Z SZYNKI Z PALUSZKAMI SEROWYMI
Składniki:500 g szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 600 ml bulionu warzywnego 100 ml śmietanki kremówki gałązka rozmarynu 4 plastry szyki szwarcwaldzkiej 100 g ciasta francuskiego 40 g sera grana padano Fine Food Oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie:Cebulę, rozmaryn, czosnek drobno pokrój. Przysmaż je na oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i szpinak, smaż przez chwilę, aż szpinak puści wodę, po czym zalej warzywa gorącą wodą lub bulionem. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu.
Szynkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10-15 minut.
Ciasto rozwiń, posyp serem i solą, lekko rozwałkuj, po czym pokrój w cienkie paski, każdy z nich zwiń w spiralę. Paluszki przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.Gdy warzywa w zupie będą miękkie zblenduj je na gładką masę, dodaj śmietankę, dopraw do smaku i zagotuj. Gorącą zupę podawaj z chipsami z szynki i paluszkami z serem.
Zupa szpinakowa
SAŁATKA A LA CEZAR ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM
Składniki:mała główka sałaty lodowej 200 g szpinaku „baby” pierś z kurczaka 100 g boczku w plastrach 50 g twardego żółtego sera 3 kromki chleba oliwa czosnkowa sok z cytryny 100 ml jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól pieprz świeży tymianek
Przygotowanie:Kurczaka pokrój w kostkę, włóż do miski, dodaj posiekany tymianek, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz. Na patelnię wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż przez około 5 minut, aż nabierze lekko złotawego koloru. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż kilka minut, następnie ściągnij go z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu.
Od chleba odkrój skórkę i pokrój go w drobną kostkę, następnie podsmaż na patelni z odrobiną oliwy czosnkowej.
Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz. Do dużej miski wrzuć pokrojoną sałatę i umyty szpinak. Dodaj, kurczaka, boczek, starty ser i grzanki, całość polej sosem jogurtowym.
Sałatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem
ZOBACZ OPIS I GODZINY EMISJI 1. ODCINKA "PYSZNE 25" >