Kolorowa kanapka z rostbefem z koreczkami z kabanosa
Składniki:
2 podłużne bułki
300 g rostbefu bez kości
cukinia
papryka
bakłażan
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
sól, pieprz
świeży rozmaryn
Koreczki z kabanosa:
1 opakowanie kabanosów wieprzowych extra Tarczyński
papryka
cukinia
Bakłażan
100 ml jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
oregano
świeży tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso należy obsypać solą, pieprzem, świeżym rozmarynem, a następnie grillować przez kilka minut z każdej strony. Po zdjęciu mięsa z grilla przykrywamy je kawałkiem aluminiowej folii i dajemy mu odpocząć. Warzywa należy pokroić w plasterki, oblać oliwą czosnkową i grillować przez kilka minut. Bułki należy przekroić, natrzeć czosnkiem, skropić oliwą i połóżyć na kilka minut nad węglem. Na koniec smarujemy spody bułek musztardą, dodajemy mięso pokrojone w plasterki i warzywa, przykrywamy drugą połową bułki.
Aby przygotować koreczki z kabanosa, kawałki kabanosa owijamy w grillowane paski cukinii, papryki i bakłażana, a na koniec spinamy je wykałaczką. Koreczki najlepiej smakują z dipem czosnkowym, aby go przygotować mieszamy gęsty jogurt naturalny ze zmiażdżonym czosnkiem, świeżym tymiankiem i oragano. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Skrzydełka z kurczaka w sosie barbecue z kukurydzą w kolbach
Składniki:
8 skrzydełek z kurczaka
2 kukurydze
świeża kolendra
seler naciowy
Masło miodowe:
50 g masła
2 łyżki miodu
łyżeczka soku z limonki
pół łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz
Sos barbecue:
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
3 krople sosu tabasco
1 łyżka oleju
300 ml gęstego przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy, a następnie odcinamy końcówkę, która składa się wyłącznie ze skóry i kości.
Aby przygotować sos barbecue, cebulę i czosnek należy posiekać i przysmażyć na oleju, do cebuli i czosnku dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, sos sojowy, cukier i kilka kropli tabasco. Dusimy sos do momentu aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt łagodny, można dodać więcej tabasco.
Wszystkie składniki masła miodowego mieszamy ze sobą. Masło miodowe przechowujemy w chłodnym miejscu.
Jeśli mamy czas, kolby kukurydzy namaczamy przez kilka godzin w wodzie, a skrzydełka marynujemy w sosie. Nic się jednak nie stanie, jeśli skrzydełka położymy na grillu od razu po zamarynowaniu. Do grillowania skrzydełek możemy również użyć specjalnych tacek, które ułatwiają grillowanie. Mięso grillujemy około 20 minut, podobnie kukurydze. Tuż przed podaniem, kukurydzę obieramy z liści i smarujemy masłem miodowym, na koniec posypujemy kolendrą. Tak przygotowaną kukurydzę podajemy ze skrzydełkami z kurczaka.
Karkówka z grilla w dwóch odsłonach
Składniki:
1 kg karkówki
6 podgotowanych ziemniaków
Masło czosnkowe:
50 g masła
świeży majeranek
2 ząbki czosnku
Marynata miodowa:
3 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka rozmarynu
sól, pieprz
czosnek
Marynata piwna:
300 ml jasnego piwa
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka kminku
4 ziarna jałowca
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
+
100 ml jasnego piwa
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę należy oczyścić, pokróić na plastry, a nastęnie osuszyć.
Aby przygotować marynatę miodową, należy wymieszać w misce: miód, oliwę, musztardę, sok z cytryny, posiekany rozmaryn i czosnek, sól i pieprz.
Aby przygotować marynatę piwną, należy wymieszać w moździerzu kminek, jałowiec, kolendrę, pieprz, ziele angielskie i gorczycę.
Karkówkę przekładamy do naczynia i albo zalewamy ją marynatą miodową albo nacieramy zmiażdżonymi przyprawami i zalewamy piwem. W takiej formie chowamy mięso na noc do lodówki.
Przed położeniem mięsa na grill należy je ponacinać. Mięso grillujemy przez kilka minut. W przypadku użycia marynaty piwnej od czasu do czasu smarujemy karkówkę piwem wymieszanym z olejem i czosnkiem.
Podgotowane ziemniaki podpiekamy na grillu, a następnie podajemy z masłem majerankowym. Aby przygotować masło majerankowe należy miękkie masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, majerankiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Owoce z salsą miętową:
Składniki:
4 nektarynki
4 śliwki
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
Salsa miętowa:
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
skórka z limonki
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
garść świeżej mięty
Przygotowanie:
Owoce kroimy na pół, usuwamy z nich pestki, a następnie kładziemy je nad rozgrzanym grillem na kilka minut.
Aby przygotować salsę miętową mieszamy miód z sokiem z limonki i pomarańczy, dodajemy cynamon, skórkę z limonki, cukier waniliowy i posiekaną miętę. Gorące owoce podawajemy z miętową salsą i jogurtem naturalnym.
Pyszne grillowanie