SKŁADNIKI:
tymianek
estragon
rozmaryn
sól
oliwa z oliwek
górka cielęca
naleśniki
musztarda Dijon
ciasto francuskie
żółtko
PRZYGOTOWANIE:
Świeże zioła: tymianek, estragon i rozmaryn wrzucamy do moździerza. Wszystko solimy i ucieramy, aż puszczą wodę. Zioła mieszamy z oliwą z oliwek.
Zrywamy błonkę z cielęciny. Delikatnie solimy mięso, a później nacieramy je przygotowaną wcześniej ziołową mieszanką. Cielęcinę zawijamy w naleśniki. Ciasto francuskie smarujemy musztardą Dijon. Mocno zawijamy cielęcinę owiniętą naleśnikami w ciasto francuskie. Ściskamy końce ciasta. Ciasto smarujemy z zewnątrz rozbełtanym żółtkiem. Tak przygotowaną roladę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
"Sztuka mięsa": sos z dzikiej róży
SKŁADNIKI:
cukier
owoce dzikiej róży
limonka
wytrawne czerwone wino
bulion cielęco-wołowy
PRZYGOTOWANIE:
Owoce dzikiej róży wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Całość smażymy. W tym samym czasie ścieramy skórkę limonki i mieszamy z goździkiem i rozgniatamy w moździerzu. Gdy pestki oddzielą się od owoców dzikiej róży, całość przecieramy przez sito. Do powstałego sosu dolewamy czerwonego wina. Do sosu dodajemy rozgniecioną wcześniej skórkę limonki z goździkiem i bulion cielęco-wołowy. Sos smażymy aż do zagęszczenia.