"Sztuka mięsa": grillowane organki cielęce z konfiturą agrestową i plackami ziemniaczanymi

Sztuka mięsa | grillowane kotleciki cielęce Tomka Jakubiaka
"Sztuka mięsa": grillowane organki cielęce
W 4. odcinku 3. sezonu "Sztuki mięsa" Tomasz Jakubiak pokazał przepis na grillowane organki cielęce, podane z konfiturą agrestową i plackami ziemniaczano-kapuścianymi. Zobacz, jak zrobić to danie!

SKŁADNIKI:

organki cielęce

tymianek

pieprz

sól

PRZYGOTOWANIE:

Pozbywamy się błonek z mięsa. W moździerzu ucieramy przyprawy i nacieramy nimi mięso. Patelnię grillową polewamy olejem rzepakowym. Na rozgrzaną patelnię kładziemy cielęcinę i grillujemy ją ok. 12 minut, przewracając od czasu do czasu. Mięso zawijamy w folię aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz i zostawiamy, żeby odpoczęło. Kroimy na kotleciki (jeden kawałek to jedna kostka) i podajemy z plackami ziemniaczano-kapuścianymi i konfiturą agrestową.

SKŁADNIKI:

"Sztuka mięsa": konfitura agrestowa

"Sztuka mięsa": konfitura agrestowa. S03E04

mrożony agrest

cukier

skórka z limonki

werbena cytrynowa

chilli

PRZYGOTOWANIE:

Na suchą patelnię wrzucamy agrest i podgrzewamy razem z cukrem. Gdy agrest puści sok, rozgniatamy owoce ubijakiem do ziemniaków. Dodajemy skórkę z limonki, listki werbeny i chilli. Wszystko mieszamy.

SKŁADNIKI:

"Sztuka mięsa": placki ziemniaczane z kapustą

"Sztuka mięsa": placki ziemniaczane z kapustą

ziemniaki typu C

cebula

pół kapusty stożkowej

jajko

tymianek

sól

pieprz

olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i cebulę trzemy na grubych okach. Kapustę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy do całości jajko i mieszamy. Dodajemy listki tymianku, sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy tyle oleju, by placki były w połowie zanurzone.Smarzymy aż będą złocistobrązowe. Odsączamy z tłuszczu.

Danie komponujemy na półmisku w ten sposób, że na placki ziemniaczane układamy kotleciki i obok nakładamy trochę konfitury.

podziel się:

Pozostałe wiadomości