SKŁADNIKI:
udziec cielęcy
pieprz
sól
mąka
masło klarowane
cebula czerwona
czosnek
cukinia
bakłażan
pieczarki
koncentrat pomidorowy
ajwar (pasta z pieczonego bakłażana, papryki i czosnku)
białe wino
PRZYGOTOWANIE:
Udziec cielęcy kroimy na małe kawałki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, później obtaczamy w mące. Wszystko dokładnie mieszamy. Cielęcinę smażymy na maśle klarowanym. Gdy mięso się smaży, kroimy cebulę, czosnek, bakłażan, cukinię oraz pieczarki. Gdy mięso będzie oszklone, przerzucamy je do garnka. Na patelni smażymy warzywa. Gdy warzywa nieco się usmażą, dodajemy do nich masła. Usmażone przerzucamy do garnka z mięsem, a na patelnie wrzucamy koncentrat pomidorowy oraz ajwar. Zmieszany koncentrat z ajwarem zalewamy białym winem. Tak powstałym sosem zalewamy warzywa oraz mięso. Wszystko pozostawiamy do duszenia na około 45 minut.
"Sztuka mięsa": chrupiący placek ziemniaczany z serem pleśniowym
SKŁADNIKI:
ziemniaki
cukinia
cebula
jajo kurze
ser pleśniowy
sól
pieprz
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Ścieramy surowe ziemniaki, cebulę i cukinię na tarce. Do tak przygotowanej mieszanki warzyw dodajemy jajko oraz starty na tarce ser pleśniowy. Wszystko solimy i dodajemy szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Uzyskaną masę smażymy w małych porcjach na oleju rzepakowym.