SKŁADNIKI:
masło
dwie golonki z indyka
sok pomarańczowy
koper włoski
skórka otarta z pomarańczy
jasny sos sojowy
kilka młodych ziemniaków
mięta
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozpuszczamy dużą ilość masła, zdejmujemy szumy. Gdy jest sklarowane, podsmażamy na nim golonki. Gdy się zrumienią, do garnka wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy pokrojony koper włoski, skórkę otartą z pomarańczy i trochę sosu sojowego. Na górę dorzucamy kilka młodych ziemniaków i kilka gałązek mięty. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Golonki wyjmujemy z garnka i obsmażamy na suchej patelni. Podajemy z burakami.
"Sztuka mięsa": podkręcona sałatka z buraków
SKŁADNIKI:
buraki upieczone w folii aluminiowej
masło spod golonek
papryczka chilli
czosnek
dwa pomidory
limonka
jasny sos sojowy
sól
pieprz
kolendra
rozmaryn
PRZYGOTOWANIE:
Na maśle spod golonek podsmaż posiekaną papryczkę chilli i tarte buraki. Dodaj do nich tarty ząbek czosnku. Pokrój pomidory i dodaj na patelnię razem z sokiem wyciśniętym z limonki i odrobiną sosu sojowego. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj gałązkę kolendry i rozmarynu. Chwilę podsmaż całość.