"Sztuka mięsa": konfitowana golonka z indyka z sałatką z buraków

Sztuka mięsa: golonka z indyka z sałatką z buraków
"Sztuka mięsa": konfitowana golonka z indyka
Golonka nie musi być tłusta. W 3. odcinku "Sztuki mięsa" Tomasz Jakubiak pokazał przepis na soczystą, ale nietłustą golonkę z indyka. Mięso zostało przygotowane metodą konfitowania, czyli duszenia w tłuszczu.

SKŁADNIKI:

masło

dwie golonki z indyka

sok pomarańczowy

koper włoski

skórka otarta z pomarańczy

jasny sos sojowy

kilka młodych ziemniaków

mięta

PRZYGOTOWANIE:

W garnku rozpuszczamy dużą ilość masła, zdejmujemy szumy. Gdy jest sklarowane, podsmażamy na nim golonki. Gdy się zrumienią, do garnka wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy pokrojony koper włoski, skórkę otartą z pomarańczy i trochę sosu sojowego. Na górę dorzucamy kilka młodych ziemniaków i kilka gałązek mięty. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Golonki wyjmujemy z garnka i obsmażamy na suchej patelni. Podajemy z burakami.

"Sztuka mięsa": podkręcona sałatka z buraków

"Sztuka mięsa": podkręcona sałatka z buraków

SKŁADNIKI:

buraki upieczone w folii aluminiowej

masło spod golonek

papryczka chilli

czosnek

dwa pomidory

limonka

jasny sos sojowy

sól

pieprz

kolendra

rozmaryn

PRZYGOTOWANIE:

Na maśle spod golonek podsmaż posiekaną papryczkę chilli i tarte buraki. Dodaj do nich tarty ząbek czosnku. Pokrój pomidory i dodaj na patelnię razem z sokiem wyciśniętym z limonki i odrobiną sosu sojowego. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj gałązkę kolendry i rozmarynu. Chwilę podsmaż całość.

podziel się:

Pozostałe wiadomości