Składniki:
karkówka wołowa
cebula
czosnek
majeranek
sól
pieprz
tymianek
rozmaryn
woda
szynka długodojrzewająca
Przygotowanie:
Karkówkę wołową kroimy na kawałki i mielimy. Do mielenia mięsa dodajemy cebulę oraz czosnek. Posypujemy majerankiem, solimy, pieprzymy. Dodajemy świeże: tymianek oraz rozmaryn. Mięso polewamy wodą i ugniatamy.
Brytfankę wykładamy szynką długodojrzewającą i upuszczamy ją kilka razy. Na szynkę kładziemy surowe szparagi, resztę brytfanki wypełniamy mięsem. Mięso okładamy szynką długo dojrzewającą. Pieczemy około godziny w 160 stopniach.
"Sztuka mięsa": sałatka ze smażonymi szparagami
Składniki:
szparagi
masło
ogórki
papryczki chili
pomidory
sałata rzymska
cieciorka
kolendra
sok z limonki
oliwa z oliwek
sól
Przygotowanie:
Szparagi kroimy na kawałki i smażymy je na masełku. Ogórki kroimy na kawałki i pozbawiamy pestek. Kroimy też papryczki czili, pomidory, siekamy sałatę rzymską. Wszystkie te warzywa (oprócz szparagów) wrzucamy do miski i mieszamy. Dorzucamy do nich cieciorkę oraz kolendrę, wszystko zalewamy sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek, solimy. Do tak przygotowanej sałatki dodajemy przyrumienione szparagi. Mieszamy.