"Sztuka mięsa": pieczeń rzymska ze szparagami i lekką sałatką

"Sztuka mięsa": pieczeń rzymska
"Sztuka mięsa": pieczeń rzymska ze szparagami
W 8. odcinku 3. sezonu programu "Sztuka mięsa" Tomasz Jakubiak przygotowywał tradycyjne potrawy z mięsa mielonego. Pokazał swoją "szparagową" wariację na temat pieczeni rzymskiej.

Składniki:

karkówka wołowa

cebula

czosnek

majeranek

sól

pieprz

tymianek

rozmaryn

woda

szynka długodojrzewająca

Przygotowanie:

Karkówkę wołową kroimy na kawałki i mielimy. Do mielenia mięsa dodajemy cebulę oraz czosnek. Posypujemy majerankiem, solimy, pieprzymy. Dodajemy świeże: tymianek oraz rozmaryn. Mięso polewamy wodą i ugniatamy.

Brytfankę wykładamy szynką długodojrzewającą i upuszczamy ją kilka razy. Na szynkę kładziemy surowe szparagi, resztę brytfanki wypełniamy mięsem. Mięso okładamy szynką długo dojrzewającą. Pieczemy około godziny w 160 stopniach.

"Sztuka mięsa": sałatka ze smażonymi szparagami

"Sztuka mięsa": sałatka ze smażonymi szparagami

Składniki:

szparagi

masło

ogórki

papryczki chili

pomidory

sałata rzymska

cieciorka

kolendra

sok z limonki

oliwa z oliwek

sól

Przygotowanie:

Szparagi kroimy na kawałki i smażymy je na masełku. Ogórki kroimy na kawałki i pozbawiamy pestek. Kroimy też papryczki czili, pomidory, siekamy sałatę rzymską. Wszystkie te warzywa (oprócz szparagów) wrzucamy do miski i mieszamy. Dorzucamy do nich cieciorkę oraz kolendrę, wszystko zalewamy sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek, solimy. Do tak przygotowanej sałatki dodajemy przyrumienione szparagi. Mieszamy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości