"Sztuka mięsa": golonka z chrupiącym chlebem musztardowym

Sztuka mięsa: Tomasz Jakubiak prezentuje danie: podsmażoną golonkę z chrupiącym musztardowym chlebem i sałatką z patisonów. S03E01
Sztuka mięsa: Tomasz Jakubiak prezentuje danie: podsmażoną golonkę z chrupiącym musztardowym chlebem i sałatką z patisonów
W 1. odcinku 3. sezonu "Sztuki mięsa" Tomasz Jakubiak pokazał przepis na gotowa i podsmażone golonki chrzanowe podane z chrupiącym chlebem musztardowym.

GOLONKI:

2 golonki przednie (jedna ok. 300 g)

włoszczyzna - marchew, pietruszka, seler, por

korzeń chrzanu

smalec

sól

liście laurowe

ziele angielskie

piwo ciemne (porter)

SMAŻONY CHLEB Z MUSZTARDĄ:

lekko czerstwy chleb

musztarda Dijon

miód (najlepiej gryczany)

świeżo wyciskany sok z pomarańczy

ziarna gorczycy

jajko

SAŁATKA Z PATISONÓW:

patisony konserwowe

musztarda Dijon

olej rydzowy

sok pomarańczowy

świeży koperek

PRZYGOTOWANIE:

W dużym garnku rozpuść smalec. Włoszczyznę i chrzan pokrojone w kostkę wrzuć do garnka i posól. Golonki natrzyj solą (także pod skórą). Pod skórę włóż kilka listków laurowych. Kilka dodaj też do garnka razem z zielem angielskim. Zalej wodą i gotuj ok. 3 godzin.

Lekko czerstwy chleb pokrój w paski. W misce wymieszaj pozostałe składniki i wrzuć do niej chleb. Smaż na suchej patelni do przyrumienienia.

"Sztuka mięsa": dodatek do golonek - smażony chrupiący chleb musztardowy

Golonkę wyjmij z wody i osusz. Smaż na roztopionym smalcu aż skórka będzie lekko brązowa i chrupiąca. Golonkę podlej porterem i zredukuj.

Przygotuj prostą sałatkę z patisonów. Pokrój je na kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Wyjmij kości z golonki i podawaj mięso z podpieczonym chlebem.

Sztuka mięsa: przepis na prostą sałatkę z patisonów konserwowych

podziel się:

Pozostałe wiadomości

MasterChef Nastolatki: W 1. odcinku rozdano osiem fartuchów. Uczestnicy wysoko zawiesili poprzeczkę

MasterChef Nastolatki: W 1. odcinku rozdano osiem fartuchów. Uczestnicy wysoko zawiesili poprzeczkę

Zaskoczenie na starcie 15. sezonu "Mam Talent!" - złoty przycisk dla Olivii Hausner. Podsumowanie 1. odcinka

Zaskoczenie na starcie 15. sezonu "Mam Talent!" - złoty przycisk dla Olivii Hausner. Podsumowanie 1. odcinka

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

Wiosna 2024 w TVN. Zobacz nowości i ulubione programy w zaskakującej odsłonie!

Wiosna 2024 w TVN. Zobacz nowości i ulubione programy w zaskakującej odsłonie!

MasterChef Nastolatki PRZED EMISJĄ: Iwo gotuje od trzech lat. Czy jego danie nie okaże się zbyt ambitne?

MasterChef Nastolatki PRZED EMISJĄ: Iwo gotuje od trzech lat. Czy jego danie nie okaże się zbyt ambitne?