GOLONKI:
2 golonki przednie (jedna ok. 300 g)
włoszczyzna - marchew, pietruszka, seler, por
korzeń chrzanu
smalec
sól
liście laurowe
ziele angielskie
piwo ciemne (porter)
SMAŻONY CHLEB Z MUSZTARDĄ:
lekko czerstwy chleb
musztarda Dijon
miód (najlepiej gryczany)
świeżo wyciskany sok z pomarańczy
ziarna gorczycy
jajko
SAŁATKA Z PATISONÓW:
patisony konserwowe
musztarda Dijon
olej rydzowy
sok pomarańczowy
świeży koperek
PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku rozpuść smalec. Włoszczyznę i chrzan pokrojone w kostkę wrzuć do garnka i posól. Golonki natrzyj solą (także pod skórą). Pod skórę włóż kilka listków laurowych. Kilka dodaj też do garnka razem z zielem angielskim. Zalej wodą i gotuj ok. 3 godzin.
Lekko czerstwy chleb pokrój w paski. W misce wymieszaj pozostałe składniki i wrzuć do niej chleb. Smaż na suchej patelni do przyrumienienia.
"Sztuka mięsa": dodatek do golonek - smażony chrupiący chleb musztardowy
Golonkę wyjmij z wody i osusz. Smaż na roztopionym smalcu aż skórka będzie lekko brązowa i chrupiąca. Golonkę podlej porterem i zredukuj.
Przygotuj prostą sałatkę z patisonów. Pokrój je na kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Wyjmij kości z golonki i podawaj mięso z podpieczonym chlebem.
Sztuka mięsa: przepis na prostą sałatkę z patisonów konserwowych