SKŁADNIKI:
3 pędy selera naciowego
1 duża marchewka
kawałek pora
mała pietruszka
kawałek korzenia selera
główka czosnku
masło
kilka liści laurowych
koper włoski
ziele angielskie
czarny pieprz
3 tłuste ryby np. płotki, karasie, leszcze, pstrągi
sól
sok z cytryny
jajko
bułka tarta
koperek
mąka pszenna
puszka pomidorów krojonych
śmietana kremówka
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa pokrój i podsmaż w suchym garnku. Dodaj kilka ząbków czosnku w łupinach. Gdy warzywa się zarumienią, zalej je wodą, dodaj łyżkę masła, liście laurowe, koper włoski, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotuj godzinę. Ryby wypatrosz, wytnij skrzela i pokrój na kawałki. Dodaj do bulionu i gotuj ok. 25 minut.
Rybę i warzywa wyjmij z bulionu i ostudź. Zmiel wszystko razem w maszynce do mielenia mięsa. Masę dopraw solą i sokiem z cytryny. Dodaj jajko i bułkę tartą. Koperek posiekaj i dodaj do masy. Formuj spore pulpety i obtocz je w mące pszennej. W garnku podsmaż pomidory z puszki i dodaj do nich śmietanę kremówkę. Dolej przecedzony bulion i zagotuj. Pulpety gotuj w zupie ok. 10 minut.
Zupę podawaj razem z pulpetami.