SKŁADNIKI:
woda
imbir
papryczka chilli
czosnek
szczypior
sok z cytryny
sos sojowy
wypatroszona dorada
sałata lodowa
oliwa z oliwek
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Do woka lub na dużą patelnię wlej wodę. Dodaj pokrojony imbir, papryczkę i czosnek w łupinach. Pokrój gruby szczypior na spore kawałki i dodaj do sosu. Wyciśnij do niego sok z cytryny i wlej sos sojowy. Z dorady usuń skrzela i ponacinaj ją z obu stron. Włóż do sosu - ryba powinna być w nim zanurzona do połowy. Po ok. 7 minutach przełóż ją na drugą stronę i gotuj znów 7 minut. Po tym czasie przełóż ją na talerz i nałóż na mięso składniki sosu.
Przygotuj dodatek do ryby, czyli smażoną sałatę lodową. Niedużą główkę przetnij na pół i grilluj od strony nacięcia, aż będzie lekko brązowa. W międzyczasie przygotuj dressing. Ząbek czosnku utrzyj w moździerzu z sokiem z cytryny. Dodaj sól, pokrojony drobno szczypior i natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj i gotowym dressingiem polej sałatę.