SCHAB W SOSIE JABŁKOWO-MUSZTARDOWYM
1 kg schabu
sól
kmin rzymski (kumin)
papryka wędzona
cukier wanilinowy
skórka otarta z cytryny
olej
folia aluminiowa, papier do pieczenia
SOS:
twarde i kwaskowate jabłko (szara reneta, antonówka)
masło
sok jabłkowy tłoczony
sok z cytryny
chilli
musztarda francuska
CYTRYNOWA FASOLKA SZPARAGOWA:
lekko podgotowana fasolka szparagowa
masło
sok z cytryny
sól
PRZYGOTOWANIE:
Schab oczyść z tłuszczu i pokój na ok. centymetrowe plastry. Rozbij je dwukrotnie. Posyp solą i skórką otartą z cytryny. Polej olejem i posyp mieszanką kuminu, papryki wędzonej i cukru wanilinowego. Wmasuj przyprawy w mięso. Na patelni połóż arkusz papieru do pieczenia, a na nim plastry schabu. Smaż do zarumienienia.Schab odłóż na talerz i owiń go folią aluminiową, by utrzymać temperaturę.
Teraz przygotuj sos - jabłko pokrój w kostkę i wrzuć je na patelnię. Dodaj trochę masła i sok jabłkowy tłoczony. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go na patelnię. Do sosu dodaj musztardę francuską i płatki chilli. Zredukuj sos.
Schab w sosie jabłkowo-musztardowym możesz podawać z ziemniakami i cytrynową fasolką szparagową. Żeby ją zrobić, podgotuj najpierw fasolkę w wodzie z cukrem (dzięki temu zachowa zielony kolor), a potem podsmaż ją na maśle z dodatkiem soku z cytryny i soli.
Schab w tej wersji jest o wiele zdrowszy niż klasyczny schabowy, a jednocześnie soczysty i kruchy. Smacznego!