"Sztuka mięsa": szynka parmeńska z mozzarellą, sosem pesto i smażonymi pieczarkami

"Sztuka mięsa": szynka parmeńska z mozzarellą, sosem pesto i smażonymi pieczarkami
„Sztuka mięsa”: Szynka parmeńska z mozzarellą
W 5. odcinku 3 sezonu programu "Sztuki mięsa" w TVN Style Tomek Jakubiak zajął się tematem mięsa i ziół. Przygotował szynkę parmeńską zapiekaną z mozzarellą oraz sosem pesto. To danie podał ze smażonymi pieczarkami.

SKŁADNIKI:

szynka parmeńska

mozzarella di bufala

czosnek

bazylia

tymianek

oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Plastry szynki parmeńskiej układamy na krzyż. Na przecięciu plastrów układamy całą kostkę mozzarelli. Kulkę zawijamy w szynkę i tak przygotowaną układamy w brytfankę. Obok przygotowanych porcji szynki z mozzarellą układamy w brytfance czosnek, listki bazylii oraz kilka gałązek tymianku. Wszystko kropimy oliwą. Pieczemy około 10 minut w 220 stopniach.

"Sztuka mięso": Sos pesto z rukoli i orzeszków

"Sztuka mięso": Sos pesto z rukoli i orzeszków

SKŁADNIKI:

rukola

orzechy laskowe

czosnek

sól

czosnek niedźwiedzi

cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy laskowe zalewamy wrzątkiem i w ten sposób pozbywamy się łupin. Tak przygotowane orzechy prażymy na suchej patelni. W czasie, gdy orzechy się smażą, obieramy czosnek. Czosnek solimy i ucieramy w moździerzu. Do utartego czosnku dodajemy przestudzone orzechy i dalej ucieramy. Do tej mieszanki dodajemy liście czosnku niedźwiedziego oraz rukoli. Całość nadal ucieramy. Na koniec wlewamy sok z cytryny i solimy.

"Sztuka mięsa”: Smażone pieczarki w musztardzie i karmelu

"Sztuka mięsa”: Smażone pieczarki w musztardzie i karmelu

SKŁADNIKI:

cukier

pieczarki

wytrawne czerwone wino

ocet balsamico

musztarda Dijon

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni robimy karmel. Później na smażącą się patelnię dodajemy pieczarki, dolewamy czerwone wino i ocet balsamico. Na koniec dodajemy trochę musztardy Dijon.

podziel się:

Pozostałe wiadomości