SKŁADNIKI:
szynka parmeńska
mozzarella di bufala
czosnek
bazylia
tymianek
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Plastry szynki parmeńskiej układamy na krzyż. Na przecięciu plastrów układamy całą kostkę mozzarelli. Kulkę zawijamy w szynkę i tak przygotowaną układamy w brytfankę. Obok przygotowanych porcji szynki z mozzarellą układamy w brytfance czosnek, listki bazylii oraz kilka gałązek tymianku. Wszystko kropimy oliwą. Pieczemy około 10 minut w 220 stopniach.
"Sztuka mięso": Sos pesto z rukoli i orzeszków
SKŁADNIKI:
rukola
orzechy laskowe
czosnek
sól
czosnek niedźwiedzi
cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy laskowe zalewamy wrzątkiem i w ten sposób pozbywamy się łupin. Tak przygotowane orzechy prażymy na suchej patelni. W czasie, gdy orzechy się smażą, obieramy czosnek. Czosnek solimy i ucieramy w moździerzu. Do utartego czosnku dodajemy przestudzone orzechy i dalej ucieramy. Do tej mieszanki dodajemy liście czosnku niedźwiedziego oraz rukoli. Całość nadal ucieramy. Na koniec wlewamy sok z cytryny i solimy.
"Sztuka mięsa”: Smażone pieczarki w musztardzie i karmelu
SKŁADNIKI:
cukier
pieczarki
wytrawne czerwone wino
ocet balsamico
musztarda Dijon
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni robimy karmel. Później na smażącą się patelnię dodajemy pieczarki, dolewamy czerwone wino i ocet balsamico. Na koniec dodajemy trochę musztardy Dijon.