Przystawka :
Puszysty Matołek pod czerwoną pierzynką - pieczony ser kozi na słodkich burakach z sałatą, rukolą i roszponką polany żurawiną.
Składniki:
200g sera koziego
jedna mała bagietka
1 duży burak
konfitura żurawinowa
szpinak, roszponka – świeże
ok 20ml mleka
ok 10g masła
przyprawy / oliwa z oliwek
Przyrządzenie:
Buraka ugotować, po wystygnięciu pokroić na małe plasterki. Rozpuścić masło na patelni, dolać mleko później buraki. Podsmażać ok 10 minut.
Bagietkę pokroić na małe kromki. Ser pokroić na plasterki. Ułożyć ser na bagietkach i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 10-15 minut. Szpinak i roszponkę wymieszać, posypać oregano lub bazylia oraz skropić oliwą. Gotowy ser polać żurawiną.
Danie główne: Peppa w roli Czerwonego Kapturka -
polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z pure ziemniaczanym z sałatka z marchwi i cukinii
Składniki:
Ok 500g polędwiczek wieprzowych
Ok 500g ziemniaków
Mleko
Masło
1 cebula
Musztarda
Miód
Natka koperku
Marchew
Cukinia
Pieczarki
Suszone borowiki
Śmietana
Sól pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwiczki zamarynować w łyżce musztardy i łyżce miodu i ok 2 łyżkach oliwy z oliwek. Przyprawić pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Dodać 2 ząbki czosnku. Całość wymieszać i zostawić w lodowce na noc.
Cebule podsmażyć na patelni, dodać polędwiczki i delikatnie je podsmażyć z obu stron. Podlać czerwonym winem i dusić przez ok 2 godziny.
Solić dopiero przed podaniem ich na talerz!
Ugotowane ziemniaki zmiksować z koperkiem mlekiem i masłem. Marchew i cukinie posiekać na drobne paski i podsmażyć na oliwie z oliwek z odrobina curry. Pieczarki umyć i posiekać na małe kawałeczki. Dodać suszone grzyby, ok 150 g śmietany, sól, pieprz i dusić przez ok 20 minut.
Deser: Słodki sen królika Bugsa - ciasto marchewkowe z białą czekoladą i lodami truskawkowymi domowej roboty
Składniki:
35g orzechów włoskich
150g marchewki
2 jajka
130 g cukru
Łyżka miodu
150g maki pszennej
Pol łyżeczki sody oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
75 ml oliwy z oliwek
Biała czekolada
Lody:
500g mrożonych truskawek
Cukier 60g
Miód 2 łyżki
Jeden banan
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Posiekać orzechy. Rozdrobnić marchew. Zmieszać wszystkie składniki, przelać do formy i piec przez 45minut.
Rozpuścić czekoladę i polać ciasto po wystygnięciu. Truskawki zmiksować z bananem, cukrem i miodem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Przystawka:
- 200g Krewetek Black Tiger
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta soli
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- Szczypta zmielonej papryczki chilli
- Pół kostki masła
- 150 ml białego półwytrawnego wina
Danie główne:
- Kilka gałązek rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- Sok z połówki limonki
- Szczypta cynamonu
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka mięty
- Szczypta soli i pieprzu
- Szczypta papryczki chilli
- Kilka kropel oliwy
- Opakowanie zielonego groszku
- 400 g udźca jagnięcego
- 500 g ziemniaków
- Łyżka masła
- Łyżka kwaśnej śmietany
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
Deser:
- 1 mango
- 2 kiwi
- 1 banan
- Pół ananasa
- Kilka truskawek
- Tabliczka stopionej czekolady
Przystawka:
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Następnie nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia (niektóre krewetki są już pozbawione jelit i są całkowicie oczyszczone). Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Posiekać czosnek, natkę i papryczkę chili.
- Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek (i chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z każdej strony.
- Wlać wino i na większym ogniu odparować (nie do końca). Wyłączyć ogień
- Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać natkę pietruszki, doprawić delikatnie solą i podawać z kawałkami bagietki i cytryną do skropienia
Przygotowanie dania głównego:
- Marynata: kilka gałązek posiekanego rozmarynu, 3 ząbki posiekanego czosnku, sok z połowy limonki, odrobina cynamonu, łyżeczka słodkiej papryki, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli, łyżeczka mięty, trochę oliwy, trochę chilli.
- Zamarynować mięso i odstawić na co najmniej 2h
- Zielony groszek ugotować w wodzie z solą i odrobiną cukru dla podkreślenia koloru. Odcedzić i zmiksować w blenderze na gładkie puree.
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę następnie utłuc na gładką masę.
- Połączyć ziemniaki z groszkiem i chwilę utłuc razem, aż się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne zielone puree.
- Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów. Można posypać suszonymi ziołami.
- Podsmażamy zamarynowane mięso na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy do momentu uzyskania ładnego koloru (około 1,5 min na stronę).
- Wlewamy około 150 ml czerwonego wina i szklankę wody, następnie dusimy mięso około 15 min.
Deser
- Owoce kroimy w kostkę i wrzucamy do pucharka. Zostawiamy kilka kawałków truskawek, które przydadzą się do dekoracji
- Rozpuszczamy czekoladę
- Przygotowaną wcześniej sałatkę owocową polewamy ciepłą czekoladą
- Na górze układamy pozostałe truskawki