Biały meszek, niebieska, zielona czy czarna włochata narośl na jedzeniu, czyli pleśń. Wydaje nam się, że wystarczy ją zdjąć i produkt można jeść, bo przecież nie jest zepsuty.
Nic bardziej mylnego - niektóre gatunki pleśni wytwarzają szkodliwe substancje – mykotoksyny. Przenikają do całego produktu, co nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Mogą one wywołać ostre zatrucia, reakcje alergiczne, osłabić układ odpornościowy a nawet wywołać choroby śmiertelne czyli raka.
W kolejnym odcinku "Co nas truje" Kasia Bosacka wraz z ekspertami pokażą nam, jak toksyny wytwarzane przez pleśń przenikają do jedzenia i jak bardzo są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Dowiemy się, jak przechowywać jedzenia, żeby dłużej zachowywało świeżość. Odwiedzimy rodzinę, która boryka się z problemem pleśni w mieszkaniu, żeby sprawdzić, czy aby ta pleśń nie jest przyczyną chorób dzieci.
Do studia zaprosimy specjalistów zajmujących się „tematem pleśni" na co dzień. A wszystko po to, żeby udowodnić, że spleśniałe jedzenie po prostu nam szkodzi.
PREMIERA 10. odcinka "Co nas truje" w niedzielę 19 maja o godz. 11:30.
Powtórki odcinka:
niedziela, 19 maja, 19:20
wtorek, 21 maja, 21:40
czwartek, 23 maja, 17:10
sobota, 25 maja, 8:35
Za pomoc w realizacji odcinka dziękujemy Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego
Za pomoc w realizacji zdjęć dziękujemy kuchni Cook Story by Samsung
Rozmowy ze specjalistami zostały przeprowadzone w Szpitalu Specjalistycznym im. Świętej Rodziny w Warszawie. Bardzo dziękujemy!
Za przeprowadzenie profesjonalnej ekspertyzy w domu bohatera dziękujemy firmie eksperci.net.pl
Za pomoc w realizacji zdjęć dziękujemy Polskiej Akademii Nauk.