"Co nas truje": zupki w proszku

Co nas truje, Katarzyna Bosacka
Fragment 7. odc. Co nas truje, lekarz o szkodliwości zupek w proszku

Co trzeci Polak co najmniej raz w tygodniu sięga po dania w proszku. Najczęściej są to zupy, których rocznie zjadamy aż 300 milionów opakowań. Ta liczba przeraża, podobnie jak konsekwencje ich spożywania.

O tym, że zupy w proszku są niezdrowe, wiemy wszyscy. Ale czy jesteśmy w stanie wymienić konkretne szkody, jakie wyrządzamy naszemu zdrowiu ich regularną konsumpcją? W kolejnym odcinku „Co nas truje" zrobią to za nas specjaliści. Szeroko zakrojone badania brytyjskich naukowców nie pozostawiają wątpliwości: miażdżyca, choroby serca i aż 10-krotne zwiększenie ryzyka nowotworów to tylko nieliczne ze schorzeń powodowanych przez ekspresowe dania. By pokazać, jakie spustoszenie sieją w naszych organizmach, poddamy gastroskopii miłośnika zup w proszku. Wyniki badania okażą się wstrząsające dla niego, ale i dla Kasi Bosackiej.

Jeśli chcecie na własne oczy przekonać się, jak powstaje refluks wywołany spożyciem tego typu zup i jak reagują tkanki poddane działaniu ich szkodliwych składników, a także dowiedzieć się, dlaczego aż tak nam smakują, zapraszamy do obejrzenia „Co nas truje".

PREMIERA siódmego odcinka "Co nas truje" w niedzielę 14 października o godz. 11:30.

Powtórki odcinka:

niedziela, 14 października, 19:30

wtorek, 16 października, 21:40

czwartek, 18 października, 17:05

sobota, 20 października, 8:45

Klinice Invicta jesteśmy wdzięczni za pomoc merytoryczną oraz wsparcie w realizacji nagrań.

Rozmowy ze specjalistami zostały przeprowadzone w Klinice Krajewski w Warszawie! Bardzo dziękujemy za miłą współpracę i profesjonalizm.

Klinice Nasmed w Warszawie jesteśmy wdzięczni za przeprowadzenie badań naszym bohaterom oraz pomoc merytoryczną.

Bardzo dziękujemy także Szpitalowi Medicover w Warszawie za porady i specjalistyczną opiekę nad bohaterem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości