W tym odcinku programu „Dieta czy cud?" zajmiemy się „wspomagaczami" odchudzania. A jest w czym wybierać – na rynku dostępne są środki hamujące apetyt, spalacze tłuszczu oraz preparaty przyspieszające metabolizm. Są też takie, które robią wszystko naraz i - jak obiecują producenci w reklamach - wystarczy łykać przez dwa tygodnie, żeby zgubić 10 kg. Oczywiście bez diety i ćwiczeń. Sprawdzimy, czy stosowanie „wspomagaczy" ma sens.
Kinga w poszukiwaniu magicznej tabletki na odchudzanie, zamawia przez internet spalacz tłuszczu - kapsułki wypełnione tajemniczym żółtym proszkiem. Oddamy je do badania, żeby sprawdzić, co to za substancja. Jaki będzie wynik badania? Jakie jest ryzyko przyjmowania preparatów o nieznanym składzie? Na te pytania odpowiedzą eksperci prof. Zbigniew Fijałek, farmaceuta oraz dr Eryk Matuszkiewicz, toksykolog.
Nasza prowadząca, która żadnej diety się nie boi, z ukrytą kamerą wyruszy na miasto, aby sprawdzić co oferują sklepy z suplementami na odchudzanie. Kinga przekona się, jak łatwo można kupić preparaty zawierające zakazane w Polsce substancje, które są pochodnymi narkotyków.
Dr Wanda Baltaza opowie o naturalnych wspomagaczach odchudzania. Wyjaśni rolę błonnika w hamowaniu apetytu oraz przypraw, które przyspieszają metabolizm. Będą też proste przepisy na potrawy, w których można wykorzystać naturalne wspomagacze.
W tym odcinku wystąpi również Martyna Wojciechowska, która opowie, jak nieuczciwy producent odchudzającego preparatu wykorzystał jej wizerunek w reklamach tego specyfiku.
Kinga przetestuje też dla Was czekoladowy koktajl, który ma hamować apetyt oraz modny przyrząd do ćwiczeń – platformę wibracyjną. Przygotujcie się na ostrą jazdę!
EMISJA 2. odcinka programu "Dieta czy cud?" w niedzielę 19 lipca o godz. 11:00.
Powtórki odcinka:
poniedziałek, 20 lipca, 19:40
środa, 22 lipca, 21:40
czwartek, 23 lipca, 15:15
sobota, 25 lipca, 14:15
Za możliwość realizacji zdjęć dziękujemy Centrum Diagnostyki Sportowej SPORTSLAB w Warszawie. Za fachowy komentarz dziękujemy doktorowi Szczepanowi Wiecha.
Za możliwość przeprowadzenia nagrania dziękujemy restauracji i klubowi WIR nad Wisłą.
Za możliwość realizacji zdjęć dziękujemy Kinice Krajewski.
Za fachowy komentarz i możliwość realizacji zdjęć dziękujemy prof. dr. hab. Zbigniewowi Fijałkowi.
Ogromne podziękowania dla lekarza toksykologa Eryka Matuszkiewicza za fachowy komentarz i udział w nagraniach.
Serdeczne podziękowania dla Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego za udostępnienie Laboratorium na potrzeby nagrania.
Za możliwość realizacji zdjęć dziękujemy restauracji Przy3Maj w Warszawie.
Serdecznie podziękowania dla Martyny Wojciechowskiej za udział w programie.