Diety wykluczające lub ograniczające ilość spożywanych węglowodanów są coraz popularniejsze, bo powodują szybkie spadki wagi. Jak się jednak okazuje, diety tego typu nie są obojętne dla zdrowia. Badania przeprowadzone na dużej grupie osób stosujących takie diety, wykazały znaczny wzrost śmiertelności, głównie na choroby naczyniowo-sercowe, ale też nowotwory.
- Długofalowe stosowanie takich diet na pewno nie jest dzisiaj zalecane - mówi dr Anna Jeznach-Steinhagen, internista i diabetolog.
Węglowodany są podstawowym materiałem energetycznym dla naszego mózgu. Nie powinniśmy ich więc ich eliminować z diety - codziennie w naszej diecie powinno się znaleźć ok. 130 g węglowodanów, najlepiej tych złożonych, pochodzących m.in. z makaronu, kasz, czy warzyw.
- Jedzmy węglowodany, ale wybierajmy tylko te, które nam służą - mówi dr Wanda Baltaza, prowadząca program "Dieta czy cud?".
Zobacz fragment programu!
Cały 1. odcinek programu "Dieta czy cud?" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
środę, 2 października, 21:40
czwartek, 3 października, 15:15
sobotę, 5 października, 9:30