Ślub Mai Plich i Krzysztofa Rutkowskiego był kilkukrotnie przekładany (w międzyczasie zdążyła wyjść z mody suknia ślubna wybrana przez pannę młodą w programie "W czym do ślubu?"), ale gdy wreszcie ustalili datę, od razu zaczęło być o nim głośno. Gdy Maja wezwała na pomoc Agnieszkę i Magdę z "Ach, ten ślub!" było pewne, że ten ślub będzie wyjątkowy. Zadbały o to nasze prowadzące - Magda pomogła wybrać Mai suknię ślubną (czwartą!) do tańca i dopracowała stylizacje panny młodej i jej córki, Kai.
Zadaniem Agnieszki było natomiast przygotowanie dekoracji altany, w której miały się odbyć zaślubiny i namiotu weselnego. Tym razem nasza prowadząca zdecydowała się użyć naprawdę wyjątkowych kwiatów - do sezonowej hortensji dobrała m.in. wyjątkową odmianę róży przypominającą peonię (odmiana Unforgettable), serulię pochodzącą z Afryki (20 zł za sztukę), komosę i szkarłatkę amerykańską (18 zł za sztukę).
Motyw zaczarowanego ogrodu, który wybrała razem z Mają Agnieszka, miał się pojawić także w serwowanych podczas wesela przystawkach - roladkach z buraków z serem kozim, olejem rydzowym, pudrem z żurawiny i maliną oraz na foie gras z gęsiej wątróbki z kruszonką migdałową, kremem śliwkowym, malinami i płatkiem 24-karatowego jadalnego złota. Chef kuchni dobrał do tych dań specjalnie hodowane w ogrodzie jadalne kwiaty.
Żeby osiągnąć efekt WOW w aranżacji weselnego namiotu, Agnieszka zdecydowała się nie tylko na wyjątkowe bukiety kwiatów, ale także postawienie w nim... stawu. Wymyśliła, że pływające po wodzie świeczki będą świetną ozdobą sali, znakomicie wpisującą się w motyw zaczarowanego ogrodu
"Ach, ten ślub!": menu na ślub Rutkowskich. Dodatkiem jadalne złoto i kwiaty
Zobaczcie, jak wyglądała ostatecznie ta aranżacja!
Zaczarowany ogród na weselu Rutkowskich
Cały 6. odcinek "Ach, ten ślub!" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
wtorek, 28 stycznia, 23:10
środa, 29 stycznia, 12:55
czwartek, 30 stycznia, 21:25
sobota, 1 lutego, 14:00