Algieria - kraj Sahary, wielbłądów i daktyli

Smakuj świat z Pascalem
Zwiastun "Smakuj świat z Pascalem"

Pascal, jako pierwszy kucharz z Polski przyjechał do Algierii, by poznać lokalną kuchnię i ugotować kilka potraw według własnych przepisów. Podróż zaczyna się w Algierze. Na najstarszym targu w stolicy Pascal poznaje lokalne przysmaki, i robi zakupy na obiad. „Szarlotkę bakłażanowo – mięsną" kucharz przyrządzi na tarasie z niesamowitym widokiem na panoramę Algieru. Potrawa znajduje duże uznanie wśród domowników. Mimo późnej pory, Pascal nabiera ochoty na coś słodkiego. Algierska cukiernia to najlepszy adres. Pochłaniając kolejne ciasteczka, nasz kucharz dowiaduje się, na czym polega sekret lokalnych słodkości.

Kolejny przystanek to położona na południu Bou Sada. Pascal przyjmuje zaproszenie Raszida i jego rodziny i razem z nimi przyrządza tradycyjną przekąskę – Sveti. To zdrowe i proste danie, przygotowywane w ogromnym moździerzu, zachwyca smakiem.

Ale Pascal ciągle jest głodny ... Algierii. Wyrusza do największej farmy dromaderów, aby poznać sekret wielbłądziego mleka. To bardzo zdrowy rarytas. Mówi się, że pomaga w leczeniu chorób zakaźnych, a nawet wczesnego stadium nowotworów. Pascal po raz pierwszy w życiu doi i smakuje mleko prosto od... wielbłąda. Jest zachwycony! Okazuje się, że Algierczycy uwielbiają także mięso z dromadera, a tłuszcz z garba – to lekarstwo na kaszel i reumatyzm!

PREMIERA pierwszego odcinka "Smakuj świat z Pascalem" z Algierii w niedzielę 20 kwietnia o godz. 13:50.

Powtórka odcinka:

środa, 23 kwietnia, 10:05

podziel się:

Pozostałe wiadomości