"Ambasady luksusu": coś lepszego niż prosecco i risotto z prawdziwym złotem

Ambasady luksusu: Justyna Adamczyk z risotto po mediolańsku podanym ze złotem
"Ambasady luksusu": lubisz prosecco? musisz spróbować franciacorty!
W winiarni i restauracji przy Grand Hotelu Tremezzo Justyna Adamczyk mogła spróbować lokalnego wina i niesamowitych regionalnych dań.

Dla wielu osób podróżowanie i zwiedzanie obcych krajów nieodłącznie wiąże się z poznawaniem tamtejszej kuchni i trunków. W Grand Hotelu Tremezzo, który Justyna Adamczyk odwiedziła w 1. odcinku swojego programu "Ambasady luksusu", lokalnych alkoholi i dań można spróbować na miejscu. Do wyboru jest kilka winiarni i restauracji. Justyna zdecydowała się na degustację wina w Trattorii L'Escale, w której wybierać można spośród 1300 różnych włoskich win. Dyrektor ds. gastronomii zaserwował Justynie franciacortę - wino musujące z pobliskiej prowincji Brescia.

- Znamy włoskie wina musujące głównie z prosecco. To duży błąd, bo franciacorta jest dużo bardziej cenionym winem musującym i dużo smaczniejszym - stwierdziła Justyna po spróbowaniu zaproponowanego jej wina.

Według rozmówcy Justyny do franciaroty najbardziej pasują dania smażone, np. panierowane kwiaty cukinii z mozarellą i anchois. Po spróbowaniu tej potrawy nasza prowadząca nie mogła nie przyznać mu racji!

Z prawdziwą sztuką (i to dosłownie!) kulinarną Justyna spotkała się jednak w jednej z przyhotelowych restauracji La Terrazza. Nasza prowadząca mogła zajrzeć tam, gdzie nie mają wstępu zwykli goście - do kuchni, która w ubiegłym roku została wyremontowana. Chefem jest tam Oswaldo Presezzi, który gotuje według receptur włoskiego mistrza sztuki kulinarnej Gualtiero Marchesi.

- To zaszczyt, ponieważ ten człowiek zostawił dla Włoch rzecz nie do opisania - mówi Oswaldo.

Na pięknym tarasie Justyna mogła spróbować popisowych dań - owoców morza podanych na sposób inspirowany malarstwem Pollocka oraz risotto po mediolańsku, czyli z szafranem.

- Risotto po mediolańsku jest bardzo ważnym daniem dla naszego regionu, a to co mistrz do niego dodał, to nałożony pośrodku prawdziwy złoty listek. To nadaje daniu wyjątkowej elegancji - opowiedział Justynie Oswaldo.

"Ambasady luksusu": obraz i prawdziwe złoto na talerzu

"Ambasady luksusu": obraz i prawdziwe złoto na talerzu

Za zjedzenie risotto z 10-karatowym złotem Justyna dostała certyfikat. Okazało się, że jest dopiero 4735 osobą, która go spróbowała!

Cały 1. odcinek "Ambasad luksusu" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:

środę, 9 września, 16:55

piątek, 11 września, 23:25

podziel się:

Pozostałe wiadomości