Baklava to najsłynniejszy turecki deser - można go znaleźć w budkach na ulicy, ale i w ekskluzywnych restauracjach. Justyna Adamczyk w 7. odcinku "Ambasad luksusu" miała okazję przyrządzić ją pod okiem mistrza cukiernictwa z hotelu Ciragan Palace w Stambule. Yalcin Kokmen w hotelowej kuchni zajmuje się wyłącznie deserami, a baklava jest jego popisowym daniem.
- Baklava jest jednym z tureckich deserów, z których nie sposób zrezygnować - tłumaczy swoją miłość do tego deseru. - Gdybyście chcieli zrobić baklavę w domu, trzeba przygotować kilogram mąki, 4 jajka, 12 gramów sody. Składniki należy dokładnie wymieszać. Formujemy niewielkie bryły ciasta. Następnie ciasto trzeba dokładnie rozwałkować, musi być bardzo cienkie. Po rozwałkowaniu dzielimy ciasto na równe kawałki i wykładamy na natłuszczoną blachę.
Nie można dobrze pokroić baklavy bez dużej ilości masła. Baklavę można zrobić z orzechami włoskimi, laskowymi lub z pistacjami.
Zobaczcie, jak wyglądała ta, którą pomagała robić Justyna1
7. odcinek "Ambasad luksusu" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
środę, 11 listopada, 16:25
piątek, 13 listopada, 00:25