1 października rozpoczynają się obrady konkursu KUKBUK Poleca. Tym razem będą dwudniowe, aby jurorzy mogli bez pośpiechu smakować, dotykać, wąchać, analizować etykiety, oglądać, skrupulatnie notować swoje spostrzeżenia i… przespać się z trudnymi decyzjami.
Do ubiegłorocznej edycji konkursu KUKBUK Poleca zgłosiło się ponad 270 producentów, którzy nadesłali łącznie ponad 800 produktów do oceny. Jurorzy nagrodzili 27 z nich. Za niewiele ponad miesiąc już po raz czwarty przyznamy złote jaja i certyfikaty KUKBUK Poleca tym wytwórcom, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę. I jak za każdym razem, zobowiązujemy się wybrać najlepszych!
W tym roku ze względu na szczególne okoliczności mamy jeszcze większe poczucie misji. Chcemy nie tylko przypomnieć ludziom smak prawdziwego jedzenia, zwrócić ich uwagę na ponadczasowe przedmioty, uczciwe produkty i piękne, gościnne miejsca, ale też uświadomić jak dużo leży w naszych konsumenckich rękach. Bo certyfikat KUKBUK Poleca to nie tylko nagroda. Przyznając go rzetelnym producentom, chcemy pomóc im się wybić, a kupującym – wskazać drogę do dobrego jedzenia, rzemiosła, kosmetyku czy miejsca.
Przy takiej skali, nie jest to jednak łatwe zadanie. Dlatego o pomoc w dokonaniu wyboru poprosiliśmy ekspertów. To przez ich ręce przejdą wszystkie zgłoszone produkty. To oni, kierując się wiedzą i doświadczeniem, zdecydują kogo polecimy wam w tym roku. Poznajcie kapitułę 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca!
Daria Pawlewska
Współtwórczyni, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK. Zawsze głodna, uwielbia jeść, czytać i rozmawiać o jedzeniu oraz doszukiwać się jego symboliki i znaczeń w kulturze. Potrafi komunikować się w kilku językach obcych, zwłaszcza w restauracjach.
Oliwia Gede-Niewiadomska
Od ośmiu lat związana z KUKBUK-iem. Od samego początku pracowała nad tworzeniem i realizacją jego koncepcji kreatywnej. Opracowała również strategię i rozwiązania projektowe dla nowej odsłony KUKBUK.pl, której od dwóch lat jest wydawczynią. Lubi jeść wszystko co wegetariańskie, uwielbia kawę, a także twórcze działanie z inspirującymi ludźmi i aktywność fizyczną.
Lara Gessler
Restauratorka, autorka książek kulinarnych „Słodki zielnik Lary” i „Orzechy i pestki”. Fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akademiach kulinarnych oraz restauracjach w Londynie i Nowym Jorku. Córka znanej restauratorki Magdy Gessler, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie – cukierniku. Współwłaścicielka restauracji Słodki Słony. Pasjonatka sportu i podróży. Uczestniczka trzeciej edycji programu „Ameryka Express”.
Grzegorz Łapanowski
Autor książek i programów telewizyjnych. Założyciel Fundacji Szkoła na widelcu. Producent Old Friends Kimchi. Kiedyś prowadził Food Lab Studio i Top Chefa. Dziś ojciec, urzędnik i pan kreatywny w foodowej agencji kreatywnej – Łapanowski Creative Grup.
Anna Nowak-Ibisz
Niezastąpiona ekspertka, która zyskała zaufanie kobiet w całej Polsce. Nikt tak jak ona nie potrafi odnaleźć się w gąszczu różnego rodzaju produktów i wybrać te, które zachwycają i są przydatne. To dzięki „Pani Gadżet” widzowie od lat wiedzą, na co warto zwrócić uwagę. Jest zawsze na bieżąco ze wszystkimi nowinkami i specjalnie dla TVN Style wyszukuje najciekawsze gadżety. Anna Nowak-Ibisz od testowania i polecania również przeszła do czynu i teraz urządza mieszkania naszych widzów! Program „Patent na dom” to skarbnica wielu inspiracji i sprytnych rozwiązań.
David Gaboriaud
Kucharz z zamiłowania, coach kulinarny i pasjonat życia o polsko-francuskich korzeniach. Jest autorem książki kulinarnej „Coś francuskiego” i prowadzącym w kanale Kuchnia+. Przez kilka lat prowadził autorski program „David w Europie”, w którym przybliżał europejskie miasta od strony zarówno kulinarnej, jak i kulturowej. Obecnie wraz z Matteo Brunettim współprowadzi program „Bitwa na smaki”. Jest zwolennikiem tradycyjnych produktów regionalnych. Uwielbia celebrować posiłki i delektować się jedzeniem.
Maciej Nowak
Krytyk teatralny i kulinarny, animator kultury, dziennikarz telewizyjny, publicysta. Zastępca dyrektora do spraw artystycznych w Teatrze Polskim w Poznaniu. Dyrektor Centrum Edukacji Teatralnej w Gdańsku (1991-2012), Nadbałtyckiego Centrum Kultury (1993-2000) oraz dyrektor naczelny i artystyczny Teatru Wybrzeże (2000-2006), który w tym czasie stał się jedną z najżywiej komentowanych polskich scen. Twórca i dyrektor Instytutu Teatralnego im. Zbigniewa Raszewskiego (2003-2013). Był jurorem polskiej edycji programu Top Chef. W „Dzień dobry TVN” prowadził cotygodniowy cykl „Podróżnik kulinarny”. Zadeklarowany mięsożerca. Od lat recenzuje polskie restauracje.
Vienio
Właściwie Piotr Więcławski – raper i producent muzyczny, ikona polskiej sceny hip-hopowej. Współtwórca kolektywu Molesta Ewenement. Kulinarny pasjonat i smakosz. Autor książki „Brzuchomówcy”, w której rozmawia o kuchni, życiu i sztuce ze swoimi przyjaciółmi artystami. Gotuje bo lubi. Robi to od dziecka, nauczył się tego od mamy. Promuje zdrową kuchnię i ekologiczny styl życia. Od wielu lat jest wegetarianinem. Prowadził wiele kulinarnych programów telewizyjnych, m.in. „Coolturyści” w Travel Channel czy „Ślinotok” w Kuchni Plus.
Grażyna Lambach
Od dziewięciu lat związana z GaliLu. Twórczyni, a zarazem kosmetolog Gabinetów GaliLu przy alei Róż. Wcześniej przez 10 lat współpracowała z instytutami Clarinsa i Kanebo, gdzie zaszczepiono w niej holistyczne podejście do kosmetologii. W Gabinetach GaliLu dba o wprowadzanie do oferty wyjątkowych zabiegów z dziedziny aromaterapii, refleksologii, masażu powięziowego czy masażu shiatsu. Podróżując po świecie, stale zgłębia swoją wiedzę na temat masażu i pielęgnacji ciała – potem dzieli się nią z pracownikami.
Alina Szyrle
Od jedenastu lat pracuje w warszawskiej perfumerii GaliLu, gdzie odpowiada za poszukiwanie nowości kosmetycznych i perfumiarskich z całego świata. Z wykształcenia i zamiłowania kosmetolog. Pasjonatka aromaterapii i naturalnych metod pielęgnacji oraz niekonwencjonalnego podejścia do kosmetyków.
Kasia Będzińska
Blogerka i influencerka. Od prawie 6 lat prowadzi swoje konto na Instagramie @minimaliving, gdzie zgromadziła już ponad 230 tysięcy obserwujących, z którymi dzieli się swoją pasją do designu i zaraża ich miłością do fotografii. Na swoim profilu zajmuje się głównie fotografią lifestylową, produktową, flatlay oraz wnętrzarską, a prywatnie fotografuje wszystko i wszędzie.
Jej twórczość w sieci to przede wszystkim pozytywny przekaz, humor oraz mnóstwo inspiracji. Jest pasjonatką dobrego designu, stylu oraz pięknego i oczywiście smacznego jedzenia. Na co dzień tworzy content na swój profil oraz profile różnych marek, szkoli ludzi z fotografii instagramowej i lokowania produktu. Kocha minimalizm, kawę, piękne wnętrza i naturę, a zwłaszcza zwierzęta. Nie ma dnia, by nie miała aparatu w rękach.
Do konkursu KUKBUK Poleca zapraszamy producentów żywności, kosmetyków, rzemieślników i właścicieli niebanalnych, gościnnych miejsc.
Zgłoszenia przyjmowane są do 30 września 2020. Można to zrobić wypełniając formularz online.
Więcej o 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca dowiecie się na tutaj.