W kolejnym odcinku programu „Bez planu", Hanna Lis zabierze widzów TVN Style do miejsca, w którym życie płynie powoli, ludzie są serdeczni i gościnni, a krajobrazy zapierają dech w piersi. Kreta. Pokażemy nieznane oblicze tej największej i najchętniej odwiedzanej przez turystów greckiej wyspy.
Na początek Hania zawita do tawerny, do której dostać się można jedynie łodzią. Tawerna ta ukryta jest na przepięknej plaży, do której zabierze ją Dimitris, rodowity Kreteńczyk, który zna wyspę jak własną kieszeń, a właściciele większości kreteńskich knajpek to jego długoletni przyjaciele. Poznamy historię jednego z nich, Chrisostomosa i dowiemy się, dlaczego zdecydował się prowadzić restaurację w tak odludnym miejscu.
Razem z Hanią zajrzymy na lokalny targ a także odwiedzimy najsłynniejszy bar na wyspie, w który serwowane są souvlaki. Hania sprawdzi, dlaczego to danie cieszy się tak ogromną popularnością.
Kreta to wyspa, gdzie na stołach króluje mięso. Hania postanowiła jednak odwiedzić wegetariańską knajpkę. Stelios, właściciel knajpy prowadzi ją wraz z rodziną i codziennie udowadnia, że kuchnia wegetariańska może być pełna smaków, zapachów i kolorów. Stelios podzielił się z Hanią przepisem na wyjątkowy hummus!
Hania odwiedzi również gospodarstwo ekologiczne, gdzie spróbuje wydoić kozę... Jak jej poszło?
Kreta słynie z najlepszych wytwórni oliwy. Hanna sprawdzi jak degustuje się to „płynne złoto" wyspy. A potem nauczy się jak zrobić z niej... mydło.
A na koniec Hanię czeka prawdziwa biesiada, gdzie nie zabraknie greckich specjałów a także muzyki na żywo...!
PREMIERA trzeciego odcinka "Bez planu" w poniedziałek 22 maja o godz. 22:25.
Powtórki odcinka:
czwartek, 25 maja, 15:10
sobota, 27 maja, 18:15
niedziela, 28 maja, 7:25 i 23:15