W kolejnym odcinku "Bez planu" Hanna Lis odwiedzi "swoje strony" z dzieciństwa. Nie jest to nasycony smakami Rzym... tylko Apulia, której kuchnia słynie z określenia „cucina povera", czyli "biedna kuchnia". Czy słusznie?
Apulia, to jeden z uboższych rejonów Włoch, położony na południu kraju. To miejsce rzadko odwiedzane przez turystów, choć ma wiele do zaoferowania, o czym przekona się nasza prowadząca. Hania, odwiedzi piekarnię, w której posmakuje foccacię, najlepszą w całych Włoszech, a może nawet... najlepszą na całym świecie? Zawita też do restauracji, w której serwowana jest surowa ryba i zajrzy na lokalny targ.
Razem z Hanią odwiedzimy gospodarstwo agroturystyczne, w którym wytwarza się najpopularniejszy włoski ser, mozzarellę. Zobaczymy również drzewa oliwne, które mimo swoich dwóch tysięcy lat nadal owocują, a Hania będzie stąpać po ziemi, po której chodził sam... święty Piotr. Przyjrzymy się produkcji najlepszego na świecie makaronu i zawitamy do cukierni, w której nasza prowadząca odkryje przepis na... udane małżeństwo!
Poznamy też śmiałka, który łowi ośmiornice własnymi rękoma. Na koniec wraz z Hanią zwiedzimy trulle, charakterystyczne, jedyne w swoim rodzaju, budynki z kamienia. Zapraszamy w kulinarną podróż do słonecznych Włoch pełną smaków, aromatów i kolorów!
EMISJA trzeciego odcinka "Bez planu" w sobotę 31 grudnia o godz. 11:45.
Powtórki odcinka:
niedziela, 1 stycznia, 7:55
wtorek, 3 stycznia, 15:25 i 20:55
czwartek, 4 stycznia, 7:35