Stworzona na Wielkanoc, zanurzona w żurku, koniecznie w towarzystwie chrzanu – biała kiełbasa. Polak zjada rocznie 19 kg kiełbasy, w tym 2 kg białej, głównie na Wielkanoc. Co wymyślają handlowcy, żeby nam tę przyjemność schrzanić? Napychają ją tłuszczem, ścięgnami, tanimi wypełniaczami roślinnymi. Kontrole wykazały, że co siódma kiełbasa nie spełnia deklaracji producenta. Jak robi się dobrą białą kiełbasę i jak ją potem znaleźć? Jak nie dać sobie wcisnąć mieszaniny odpadków i chemii?
Katarzyna Bosacka przyjrzy się też chrzanowi. To niezastąpiony lek na świąteczne obżarstwo, tylko jak wybrać prawdziwy, a nie ten z pochrzanionym składem? Zapraszamy na czwarty odcinek „Wiem, co jem”.A w „Wiem, co kupuję”, jak wybrać naczynie do pieczenia, żeby się nie sparzyć. Jak uzyskać mięso dobrze wypieczone i soczyste zarazem, słowem, jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu? Która brytfanka jest dla alergików, która jest najbardziej trwała, a w której potrawa się przypali? Co to jest garnek rzymski i czy warto zainwestować w naczynie z silikonu? Czy aluminium z folii przenika do żywności? Zapraszamy!
EMISJA 4. odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 7 lipca 10:45.
Powtórki odcinka:
niedziela, 7 lipca, 20:45
środa, 10 lipca, 22:00
piątek, 12 lipca, 17:10