Z wody, z patelni albo z pieca. Na słodko i słono. Zimą z mięsem, na wigilię z kapustą i grzybami, latem z truskawkami i jagodami. Pierogi - nasze kultowe danie narodowe, ale co 4. z nas stawia na gotowce – pierogi garmażeryjne lub mrożone. Tymczasem ostatnia kontrola Inspekcji Handlowej pokazała, że aż połowa sprzedawanych pierogów mrożonych miała źle podany skład. Producenci oszukiwali na farszu. Czy pierogi z kapustą i grzybami kryją w sobie prawdziwe grzyby leśne? Dlaczego pysznej zawartości czasem z lupą szukać, za to ciasta gumiastego, słonego i niejadalnego jest cały zlepek? W dziesiątym odcinku „Wiem, co jem" Katarzyna Bosacka podpowie, jak w gąszczu wypełnionych farszem słoneczek wybrać te najlepsze.
A w „Wiem, co kupuję" misie, klocki, lale i samochodziki. Tonami trafiają w małe pulchne łapki po to by cieszyć, ale czy cieszą? Jak pokazały testy, niektóre pluszaki zanieczyszczone były ołowiem, niklem czy cyną. A celnicy z Podkarpacia zatrzymali półtora tysiąca zabawek wykonanych z materiałów zawierających rakotwórcze ftalany. Jakie inne niebezpieczeństwa czyhają na maluchy i dlaczego miś powinien się myć? Zapraszamy!
PREMIERA 10. odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 3 listopada o godz. 10:35.
Powtórki odcinka:
niedziela, 3 listopada, 20:05
środa, 6 listopada, 21:55
czwartek, 7 listopada, 17:55
sobota, 9 listopada, 9:20