Bosacka o zastępnikach cukru i żelazkach

7
7

Biała śmierć - tuczy, napędza apetyt, psuje zęby, uzależnia, osłabia wzrok, trzustkę i serce. Cukier. Przeciętny Europejczyk zjada go ok. 120 g cukru każdego dnia. To równowartość prawie 25 łyżeczek i 500 pustych kalorii! A skoro cukier nie krzepi, to może warto zastąpić go słodzikami? Nie dodają kilogramów, nie powodują próchnicy, prawie nie mają kalorii i są od cukru nawet 600 razy słodsze. Ale jaka jest gorzka prawda o sztucznych słodzikach? Czy to prawda, że są rakotwórcze i szkodliwe, że mogą powodować biegunki, zwiększać łaknienie, doprowadzając do jeszcze większego obżarstwa? Co to są naturalne zastępniki cukru? Czy warto wydać więcej pieniędzy na ksylitol lub stewię? Tego dowiecie się z siódmego odcinka „Wiem, co jem".

A „Wiem, co kupuję" z żelazną konsekwencją powiemy, jak wybrać dobre żelazko. Prasowanie to jedna z najbardziej znienawidzonych czynności domowych. Jak sprawić, by było ono sprawniejsze i przyjemniejsze? Czy najcięższe żelazko najlepiej prasuje? Jaka powinna być idealna stopa: teflonowa, stalowa, emaliowa czy ceramiczna? Czy kształt ma znaczenie? To wszystko sprawdzi dla Was Katarzyna Bosacka.

PREMIERA siódmego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 13 października o godz. 10:35.

Powtórki odcinka:

niedziela, 13 października, 20:05

środa, 16 października, 21:55

czwartek, 17 października, 17:55

sobota, 19 października, 9:35

podziel się:

Pozostałe wiadomości