Zjełczałe masło, spleśniały jogurt, oślizgła kiełbasa. W co trzecim polskim domu wyrzuca się jedzenie – średnio za 600 zł na osobę rocznie. W ósmym odcinku „Wiem, co jem" Kasia Bosacka podpowie, kiedy jedzenie nadaje się już do kosza, a kiedy jeszcze do koszyka.
Badania pokazują, że niektóre produkty nadają się do spożycia nawet rok po terminie! A które produkty nigdy się nie zepsują? Nasza Prowadząca uświadomi też konsumentom, jak sklepy manipulują datą przydatności, żeby wciskać nam starocie.
W tym odcinku wyjaśnimy, dlaczego nie powinno się jeść zjełczałego tłuszczu, a także rozstrzygniemy, czy nadpleśniałe produkty można jeszcze uratować. Dowiemy się też, czy zepsuta żywność może być smaczna i zdrowa. Sprawdzimy, kto nie powinien jeść serów pleśniowych.
Nasi tajni operatorzy udali się z ukrytymi kamerami do supermarketów. Jakie zepsute skarby tam znaleźli? Co na to Sanepid? Zobaczcie koniecznie!
A w „Wiem, co kupuję" suszymy wam głowę o suszarkach. Działa jak odkurzacz, tylko w drugą stronę. Aż trudno uwierzyć, że suszarkę skonstruowano dopiero w 1899 roku. Wynalazł ją Polak - Michał Doliwo-Dobrowolski. Prototyp miał ledwie 300 watów mocy. Dziś kupimy suszarkę o silniku 2500 watów. Wybrać najprostszą czy full-wypas? W które funkcje warto zainwestować? Słowem, jak bez zawracania głowy kupić najlepszą suszarkę.
EMISJA ósmego odcinka "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" w niedzielę 25 stycznia o godz. 11:30.
8. odc. "Wiem, co jem i wiem, co kupuję"
Powtórki odcinka:
wtorek, 27 stycznia, 20:40
czwartek, 29 stycznia, 10:50
piątek, 30 stycznia, 7:35
sobota, 31 stycznia, 10:35