CIASTO KRUCHE
TARTA Z POMIDORAMI I SZALOTKĄ
Ciasto:
250 g mąki 0,65 zł 120 g masła 2,50 zł 1 jajko 0,94 zł 1 łyżka zimnej wody 0,00 zł
0,5 kg pomidorków koktajlowych 5,99 zł 2 pomidory 1,92 zł 2 łyżki oliwy z oliwek 0,60 zł 4 szalotki 3,65 zł Świeży tymianek 0,50 zł 2 łyżki octu 0,04 zł 2 łyżeczki cukru 0,40 zł Świeży rozmaryn 0,20 zł 4 ząbki czosnku 0,84 zł Garść świeżej bazylii 0,36 zł 50 g koziego sera 3,15 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł
RAZEM: 21,77 zł
Przygotowanie:
Składniki ciasta połącz ze sobą, możesz doprawić szczyptą soli. Zlep ciasto w kulkę, owiń folią i przełóż na 30 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni karmelizuj cukier, dodaj ocet a po chwili przekrojone pomidory, szalotki, czosnek, rozmaryn, tymianek oraz oliwę z oliwek. Dopraw do smaku. Pomidorki ułóż na dnie formy do tarty, polej je syropem, przykryj rozwałkowanym ciastem (odkrój jego nadmiar), ciasto można ponakłuwać widelcem. Piecz około 30-40 minut. Po upieczeniu odczekaj kwadrans, po czym przewróć tartę „do góry nogami” tak, aby pomidorki znajdowały się na wierzchu. Gotową potrawę posyp świeżą bazylią i pokruszonym kozim serem.
ŁOSOŚ W KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki:
300 g kruchego ciasta 4,09 zł 250 filetu z łososia 7,20 zł 70 g czarnych oliwek 2,50 zł 70 g suszonych pomidorów w zalewie 2,33 zł 1 jajko 0,94 zł 1 łyżka oliwy z oliwek 0,30 zł 1 łyżka maku 0,40 zł Sól 0,01 zł Pieprz Appetita 0,02 złNa sałatkę: 250 g szpinaku 1,50 zł Łyżka masła 0, 20 zł Garść rodzynek 0,81 zł Garść suszonej żurawiny 3,10 zł 2 łyżki orzeszków piniowych 2,40 zł 1 łyżka miodu Fine Life 0,35 zł Sól 0,01 zł Pieprz 0,02 zł
RAZEM: 26,18 zł
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, schładzaj je w lodówce przez min 30 minut. Kawałek łososia bez skóry obsyp solą i pieprzem, obsmaż rybę na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Ostudź. Ciasto rozwałkuj na dwa płaty, ułóż na jednym pokrojone oliwki i suszone pomidory oraz kawałek ryby. Przykryj całość drugą połową ciasta (możesz nadać mu dowolny kształt). Posmaruj wierzch rozbełtanym ciastem i posyp makiem. Przełóż łososia do formy i piecz około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj szpinak, rodzynki, żurawinę orzeszki, miód. Łososia po upieczeniu krój na grube plastry i podawaj ze szpinakiem.
CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ
Składniki:
300 g kruchego ciasta 4,09 zł 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,84 zł Szczypta cynamonu 0,19 zł Pół łyżeczki proszku do pieczenia 0,02 zł 100 g gorzkiej czekolady 3,30 zł 1 pomarańcza 0,35 zł 50 g cukru 0,16 zł Woda 0,00 zł
RAZEM: 8,95 zł
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem. Gotowe ciasto lekko rozwałkuj owiń folią i schładzaj przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj foremkami różne kształty. Przenieś ciastka na blachę do pieczenia z papierem do pieczenia, piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Aby przygotować skórkę pomarańczową pokrój pomarańczę w drobną kostkę i zblanszuj (wrzuć na wrzątek) po czym gotuj około 20 minut. Odlej wodę a skórkę przełóż do garnka z cukrem i gotuj przez kilka minut. Czekoladę pokrój i roztop w kąpieli wodnej. Gotowe ciasteczka maczaj w czekoladzie i obsypuj skórką pomarańczową.