Czym jest pleśń i dlaczego nie można jeść produktów, które zaczynają pleśnieć?

"Co nas truje": Katarzyna Bosacka i dr Julia Pawłowska, mykolog na Wydziale Biologii UW
Czym jest pleśń i dlaczego nie można jeść produktów, które zaczynają pleśnieć?

Często wydaje nam się, że pleśń - biały lub zielonkawy nalot na produktach spożywczych - jest dla nas niegroźna. Przecież wystarczy odciąć nadpsutą część i zjeść resztę! Nic bardziej mylnego - odkrawając spleśniały kawałek nie pozbędziemy się zarodników, które zdążyły już trafić do reszty produktu. A zjedzenie go może być nas szkodliwe. O tym czym właściwie jest pleśń i które rodzaje są dla nas najbardziej trujące w 10. odcinku "Co nas truje" Kasi Bosackiej opowiedziała dr Julia Pawłowska, mykolog na Wydziale Biologii UW.

Cały 10. odcinek "Co nas truje" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:

wtorek, 21 maja, 21:40

czwartek, 23 maja, 17:10

sobota, 25 maja, 8:35

podziel się:

Pozostałe wiadomości