Kuloodporna kawa (z ang. bulletproof coffe) to kawa, do której dodano tłuszcz - najczęściej masło klarowane lub olej kokosowy (albo jedno i drugie). Wiele trenerek i influencerek promuje picie takiej kawy (przy okazji wciskając nam produkty swoje lub współpracującej z nią firmy), jednak czy taki napój naprawdę daje kopa, dodaje energii i jest zdrowa?
O to Kasia Bosacka zapytała dwie dietetyczki w 8. odcinku swojego programu "Co nas truje". Okazuje się, że olej kokosowy najczęściej wybierany jako składnik kuloodpornej kawy, zawiera bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które występują też np. w smalcu, ale.. w mniejszych ilościach! Ich duża zawartość w naszej diecie może sprawić, że wzrośnie poziom złego cholesterolu we krwi oraz do zwiększenia jej krzepliwości, co w efekcie prowadzi do rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Cały 8. odcinek "Co nas truje" zobaczysz w TVN Style jeszcze w:
czwartek, 9 maja, 17:10
sobota, 11 maja, 8:35